Uniunea Europeană va acorda în regim de urgență Ucrainei o asistență macrofinanciară suplimentară de un miliard de euro. Consiliul UE a îngheţat noi active de miliarde de euro, care aparţin unor oligarhi şi entităţi din Rusia. Iar Comisia Europeană îşi reduce, prognozele privind creşterea economică în Europa din cauza consecinţelor războiului ruso-ucrainean. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
UN NOU AJUTOR FINANCIAR PENTRU UCRAINA
Consiliul UE a decis azi să acorde în regim de urgență Ucrainei asistență macrofinanciară suplimentară în valoare de 1 miliard de euro. Fondurile sunt prevăzute pentru combaterea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, şi în special pentru a acoperi nevoile urgente și a asigura funcționarea infrastructurii critice. Sprijinul macrofinanciar oferit de UE pentru Ucraina de la începutul războiului se ridică la 2,2 miliarde de euro și ar urma să crească în următoarele luni. Această asistență financiară completează alte tipuri de sprijin acordat de UE Ucrainei în domeniul umanitar, al dezvoltării, vamal și al apărării.
NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA OLIGARHILOR RUŞI
Uniunea Europeană a îngheţat active în valoare de 14 miliarde de euro, care aparţin unor oligarhi şi entităţi din Rusia. Confiscarea acestor active completează şirul sancţiunilor impuse Moscovei de ţările blocului comunitar ca răspuns la invadarea Ucrainei. Comisarul european al justiţiei, Didier Reynders, a declarat cu ocazia unei reuniuni la Praga a miniştrilor europeni de justiţie că deocamdată sunt doar 5 state ale UE care sancţionează drastic oligarhii ruşi, fără a enumera care sunt acestea.
DIDIER REYNDERS comisarul european al justiţiei: „Pentru moment, am înghețat active de 13,8 miliarde de euro ale oligarhilor și altor entități. Deci, e vorba de sume uriașe. Dar trebuie să precizez că o mare parte a acestora, în valoare de peste 12 miliarde, a fost îngheţată de către cinci state membre. Așa că trebuie să-i convingem şi pe alții să facă acelaşi lucru”.
La sfârşitul lunii trecute, unitatea specială "task force" a aliaţilor occidentali însărcinată cu depistarea activelor elitelor ruseşti a anunţat despre blocarea unor active în valoare de 30 de miliarde de dolari deţinute de oligarhi sau de reprezentanţi ai elitelor din Rusia supuşi sancţiunilor. Au mai fost blocate 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Rusiei.
NOI PROGNOZE PRIVIND CREŞTEREA ECONOMICĂ
Comisia Europeană îşi va reduce, din nou prognozele privind creşterea economică în Europa atât pentru acest an, cât şi pentru şi anul următor. Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a subliniat că în paralel vor fi majorate previziunile de inflaţie luând în calcul consecinţele războiului din Ucraina.
VALDIS DOMBROVSKI vicepreşedintele Comisiei Europene: "Creşterea economică se dovedeşte a fi una rezistentă în acest an. În pofida acestui lucru, ne putem aştepta la o revizuire în jos, şi la una mai importantă pentru anul următor deoarece există multe incertitudini şi riscuri. Şi, din păcate, inflaţia continuă să fie mai ridicată decât se prognoza. În consecinţă, previziunile privind inflaţia vor fi, din nou, revizuire în sus”.
Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6% în luna iunie. Din cauza răszboiului ruso-ucrainean, Comisia Europeană a fost nevoită să îşi revizuiască drastic prognozele de creştere economică, mai ales în condiţiile în care s-au scumpit simţitor resursele energetice. Comisia Europeană urmează să anunţe joi noile sale previziuni, revizuite pentru a doua oară în acest an.