Circa 800 de observatori Promo-LEX vor monitoriza alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, la nivel național. Observarea va acoperi întreagă perioadă electorală, inclusiv ziua alegerilor și, dacă va fi cazul, turul doi.
Este vorba despre echipa centrală a Misiunii și 45 de observatori pe termen lung (OTL), alături de circa 740 de observatori pe termen scurt (OTS), care vor monitoriza alegerile la nivel național, activând ca observatori statici în 600 secții de votare, dar și în cadrul a 70 de echipe mobile care vor vizita toate celelalte secții de votare pe parcursul zilei alegerilor. Suplimentar, vor fi acoperite cu observatori statici toate secțiile de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană, iar la nivel internațional observarea se va face în peste 50 de secții de votare. Promo-LEX va monitoriza și discursul instigator la ură și discriminare prin intermediul a șapte monitori.
În acest context, directorul de program al Promo-LEX, Nicolae Panfil, a făcut un apel către cetățeni să livreze informații care ar putea fi utile misiunii de observare:
„Orice informație care poate fi utilă pentru misiunea de observare ori dacă aveți o nedumerire față de rapoartele care sunt elaborate, suntem deschiși să discutăm și să prezentăm argumente pentru cele constatate, dar și să ascultăm opinia dvs”, a spus Nicolae Panfil.
Misiunea de observare Promo-LEX subliniază că va monitoriza respectarea principiilor democratice și a cadrului legal național în activitatea organelor electorale, înregistrarea competitorilor electorali și agitația electorală, finanțarea campaniei electorale, și alte aspecte relevante. În ziua alegerilor, observatorii Promo-LEX vor supraveghea deschiderea și închiderea secțiilor de votare, procesul de vot, accesibilitatea sediilor și totalizarea rezultatelor. La fel, vor efectua numărarea rapidă a voturilor. Vor fi prezentate patru rapoarte intermediare (în cazul turului II – cinci) și un raport final, precum și comunicate de presă în ziua alegerilor.
Despre neregulile incluse în primul raport de monitorizare al Misiunii, citește AICI.