Politic

Campanie electorală, înainte de termen

video

Acţiuni de campanie electorală, utilizarea resurselor administrative sau folosirea banilor nedeclaraţi. Sunt doar câteva dintre neregulile incluse în primul raport al Misiunii de Observare PROMO Lex, a alegerilor prezidențiale și a referendumului constitutional, pentru perioada de când a fost anunţată data scrutinelor şi până în prezent. Abaterile de la lege au fost comise de cel puţin 8 candidaţi la funcţia de preşedinte dar şi de cei din partidul de la guvernare.

ZFR

Potrivit raportului Promo-LEX, activităţile de promovare ale celor opt formaţiuni politice, în afara campaniei electorale, au constat în instalare de corturi, distribuirea de flyere, postări sponsorizate pe rețele sociale sau organizare de evenimente. Unele partide au folosit bani din surse dubioase. Potrivit PromoLex, 82% dintre cheltuielile neraportate de către partide în 2023 au fost din partea formaţiunilor politice afiliate lui Ilan Şor,.


NICOLAE PANFIL director de program, PROMO–LEX: „ Având în vedere faptul că această activitate se desfăşoară din afara Republicii Moldova, cu resurse ilicite, introduse ilicit, acesta rămâne un pericol semnificativ pentru campania electorală."

Misiunea de observare Promo-LEX enumeră și două proiecte cu risc de corupere electorală, coordonate de Ilan Șor. Intenția de plată a pensionarilor din anumite regiuni prin intermediul unei băncii din Federația Rusă și promisiunea de intrare gratuită la "GagauziyaLand" pot afecta libertatea alegătorilor de a-și forma opinii corecte.

NICOLAE PANFIL director de program, PROMO–LEX: „Suntem îngrijorați și de tentativele de utilizare a resurselor administrative. În acest sens, noi am observat în spațiul public campania de informare desfășurată de către Guvernul Republicii Moldova în perioada 8 iulie-18 august. Această campanie de informare a fost planificată și lansată după ce a fost anunțată data alegerilor. Au fost utilizați bani publici pentru realizarea activităților și mai mult decât atât, ca timp, ca perioadă – o parte din activități s-au desfășurat în perioada electorală."

Mâine, 21 august începe perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter