Televiziunea Română transmite în direct festivităţile de la Arcul de Triumf din București, duminică, pe 1 decembrie 2024.
Condiţiile meteo permit survolul aeronavelor la Parada Militară de Ziua Naţională, a declarat, duminică, generalul-locotenent Dragoş-Dumitru Iacob, locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din România.
Anul acesta, la împlinirea a 106 de ani de la Marea Unire într-un singur stat, militarii onorează sărbătoarea de suflet a tuturor românilor printr-o defilare.
Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României se desfășoară la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 88 de ani, în prezența regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria. Manifestările de astăzi sunt organizate în baza Ordinului șefului Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad.
Ceremonii militare dedicate Zilei Naționale a României se desfășoară atât în București, la Alba-Iulia, precum și în alte garnizoane din țară.
Parada Militară de astăzi a fost precedată, ca în fiecare an, de o ceremonie militară și religioasă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Participanții au adus un omagiu eroilor știuți și neștiuți, căzuți în toate timpurile pe câmpurile de luptă pentru împlinirea idealurilor naționale. Anul acesta, la parada din București participă aproximativ 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, cu aproximativ 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave.
La acest eveniment, este pentru prima dată când în compunerea dispozitivului aerian, alături de aparatele de zbor convenționale, participă și aeronavele fără echipaj uman la bord BAYRAKTAR TB2. Acestea au intrat în înzestrarea Forțelor Terestre Române începând cu luna iunie 2024. În premieră, cu ocazia Zilei Naționale a României , o aeronavă a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL” va transmite în timp real parada militară. Aceasta va survola o zonă dispusă la nord de Casa Presei Libere și parcul Herăstrău, la o altitudine de aproximativ 1500 de metri, iar imaginile vor fi transmise în timp real, pentru vizualizare, pe ecranele dispuse pe traseul de desfășurare a paradei.
Împreună cu militarii români, la paradă vor defila și 240 de militari străini, din cadrul mai multor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Marele Ducat de Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenți cu 21 mijloace tehnice.
Totodată, în zona Arcului de Triumf sunt amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară acestea putând fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 12.30.
Așa cum v-au obișnuit, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, vă invită la retragerea cu torțe în această seară, de la ora 19.00, pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Național-Calea Victoriei, Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenței; Bulevardul Eroilor Sanitari, strada profesor doctor Gheorghe Marinescu, Șoseau Cotroceni, Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul General Paul Teodorescu, Bulevardul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.