Actualitate

/ TVR Bref / Evghenia Guțul își așteaptă sentința de condamnare, pe 5 august, 9 ani de închisoare

post-img
Evghenia Guțul
Sursa foto: Evghenia Buiuclî / Facebook.com

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc joi, 3 iulie.

Când va fi pronunțată sentința Evgheniei Guțul în dosarul „Șor” ?

Evghenia Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, și fosta secretară a Partidului „Șor”, Svetlana Popan, urmează să afle verdictul instanței pe 5 august, în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”. Procurorii cer pedepse de nouă ani de închisoare pentru Guțul și opt ani pentru Popan. Potrivit acuzării, Evghenia Guțul ar fi fost implicată activ în transportarea sistematică a banilor din Federația Rusă către Republica Moldova, fonduri care ar fi fost folosite pentru susținerea ilegală a Partidului „Șor”. Suma totală pe care ar fi acceptat-o bașcana din partea unui grup criminal organizat se ridică la 42,5 milioane de lei. La rândul său, Svetlana Popan este acuzată că, în perioada septembrie–noiembrie 2022, în calitate de responsabilă a organizației de partid din Chișinău, ar fi primit 9,8 milioane de lei.

/VIDEO/ Judecătorul îl pune la punct pe avocatul lui Guțul: Nu conduceți Dvs. ședința!

Avocatul bașcanei autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a încerct din nou să tragă de timp într-o nouă ședință desfășurară joi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid „Șor”, în care procurorii solicită nouă ani de închisoare pentru guvernatoarea regiunii găgăuze și opt ani pentru colega sa de formațiune Svetlana Popan. Avocații celor două activiste Șor cer sentință de achitare și spun că nu există probe, că nu s-a respectat procedura. Avocatul lui Guțul a cerut răgaz suplimentar, motivând că dorește să fie complet în pledoaria sa. „Nu vreau să omit ceva. Onorată instanță, tot procesul nu mi-ați dat voie, unde să pun întrebări, unde să examinez documente. Pentru ce faceți asta? Cu cât o să dureze mai mult, cu jumătate de oră?”, a spus avocatul Evgheniei Guțul și Svetlanei Popan.

Aterizări multiple și trafic intens. Ce s-a întâmplat pe Aeroportul Internațional Chișinău?

În urma unor imagini video apărute recent în mediul online, care arată pasageri formând cozi pe Aeroportul Internațional Chișinău, autoritățile aeroportuare transmit următoarele precizări. „În această după-amiază, pe Aeroportul Internațional Chișinău au aterizat mai multe curse aeriene aproape concomitent, ceea ce a generat un flux temporar crescut de pasageri în zona de control a frontierei la intrarea în țară. Personalul aeroportuar, în colaborare cu Poliția de Frontieră și celelalte servicii competente, a gestionat situația în conformitate cu procedurile operaționale”, se menționează în comunicatul Aeroportului Internațional Chișinău. La fel, se arată că pasagerii au fost direcționați gradual către zona de control pentru a evita aglomerația excesivă în interior. Măsura a fost una temporară, luată în scopul asigurării securității tuturor călătorilor.

Șoferi păcăliți la o stație PECO: Carburant livrat în cantitate mai mică

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor s-a autosesizat după ce un reportaj jurnalistic a expus posibile fraude la mai multe stații PECO din Chișinău și Călărași. În cadrul unui experiment ce a implicat un vehicul special adaptat și un instrument precis de măsurare a volumului, s-a testat livrarea a 10 litri de motorină, relevând abateri semnificative de la cantitatea reală livrată. Controalele inopinate efectuate de Inspectorat au confirmat încălcări în toate stațiile menționate, însă cea mai gravă situație a fost descoperită la o stație situată în afara orașului, unde s-a constatat deteriorarea intenționată a marcajelor metrologice ale distribuitoarelor. Această manevră a fost folosită pentru a manipula volumul de carburant livrat în detrimentul consumatorilor.


Anatol Șalaru, plângere pe Victoria Furtună în România și Ucraina pentru propagarea războiului

Fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat că o va denunța pe președinta partidului pro-rus „Moldova Mare”, Victoria Furtună, autorităților române și celor ucrainene pentru trădare, comunicare de informații false, precum și pentru propaganda pentru război. Deși este cetățeană a României, Victoria Furtună promovează proiectul revizionist pro-Kremlin, „Moldova Mare”, și diseminează în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei declarații contradictorii legate de teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei. „Că istoria României pe care a făcut-o, cel mai probabil, cu femeia de serviciu a școlii nu pare a fi punctul ei forte se poate înțelege, dar să fii cetățean român cu acte, cu jurământ de loialitate depus, să primești indemnizație pentru copil de la statul român și să vorbești de destructurarea statului român este prea mult”, și-a argumentat Anatol Șalaru intenția.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor