În cadrul vizitei sale de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o audiență la Majestatea Sa, Regele Charles al III-lea.
„Mulțumesc Majestății Sale, Regele Charles al III-lea, pentru primirea călduroasă la reședința sa din Sandringham. Sprijinul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ne dă încredere să mergem cu hotărâre înainte pe calea democrației”, a declarat șefa statului.
Regatul Unit își reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pentru traiectoria sa europeană.
„În timp ce Moldova se pregătește pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, salutăm angajamentul poporului moldovean față de reforma democratică și reziliență. Moldova continuă să joace un rol constructiv în promovarea stabilității și securității pe întreg continentul european", a spus ambasadorul Neil Holland, în declarația Regatului Unit către OSCE.
Vizita președintei Maia Sandu în în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord subliniază parteneriatul tot mai profund dintre cele două țări și angajamentul comun față de valorile democratice, securitate și prosperitate.
„Rămânem profund îngrijorați de agresiunea hibridă continuă a Federației Ruse împotriva Moldovei, inclusiv manipularea informațiilor, atacurile cibernetice și interferențele politice maligne. Aceste acțiuni vizează destabilizarea instituțiilor democratice ale Moldovei și obstrucționarea alegerilor sale suverane - un comportament incompatibil cu principiile OSCE", adaugă Neil Holland.
Autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord salută eforturile Moldovei de a proteja integritatea electorală și de a combate interferențele maligne străine și încurajează continuarea cooperării cu instituțiile OSCE.
Regatul Unit continuă să sprijine reformele instituționale ale Republicii Moldova, inclusiv consolidarea sistemului judiciar și eforturile anticorupție, pentru a contribui la construirea unei societăți democratice reziliente, ancorate în valorile europene. Viitorul Republicii Moldova trebuie decis de cetățenii săi, fără coerciție sau intimidare.