Veaceslav Platon a plătit cele 330.000 de lire sterline, 5,7 milioane de lei, garanție stabilită, pe 23 iulie, de magistrații britanici pentru eliberarea pe cauțiune. Totodată, instanța a stabilit un șir de interdicții, inclusiv interdicția de a deține documente de călătorie internaționale.
„(...)Numitul a fost obligat să se prezinte la poliție în anumite zile și ore”, se spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Examinarea cererilor de extrădare continuă, precizează sursa citată.
Pe 23 iulie 2025, instanța de judecată a acceptat eliberarea lui Platon sub cauțiune, cu impunerea unei serii de condiții, inclusiv monitorizare electronică.
Procuratura Generală subliniază că eliberarea pe cauțiune înseamnă doar modificarea măsurii preventive impuse lui Platon pe parcursul examinării cererilor de extrădare inițiate de Republica Moldova.
Între timp, autoritățile britanice continuă examinarea ambelor cereri de extrădare conexate într-o singură procedură. Soluția în cazul extrădării urmează să fie adoptată de instanțele britanice în perioada 24 – 28 noiembrie 2025.
Solicitarea autorităților moldovenești se bazează pe o serie de infracțiuni incriminate lui Veaceslav Platon aflate în proces de urmărire penală.
El este acuzat de organizarea și conducerea organizației criminale („Laundromat”); organizarea pronunțării cu bună-știință de către un judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii; organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale; organizarea fabricării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane și organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.
Citește și: Veaceslav Platon a fost condamnat în Rusia, în dosarul Laundromat, la 24 de ani de închisoare