Veaceslav Platon a fost condamnat vineri, în lipsa acestuia, de către un tribunal de Federația Rusă la 24 de ani de închisoare de regim sever pentru retragerea din Federația Rusă a peste 48 de miliarde de ruble, echivalentul a jumătate de miliard de euro la cursul valutar curent, anunță Procuratura Generală a Rusiei. În 2023, Platon a fost condamnat, de asemenea, în lipsă, pentru scoaterea a peste 126 de miliarde de ruble - 1,2 miliarde de euro - din sistemul bancar rusesc.
Platon a fost găsit vinovat de comiterea a două infracțiuni penale: efectuarea de tranzacții valutare pentru transferul de fonduri în valută străină către conturile nerezidenților, folosind documente falsificate.
Instanța a constatat că Platon, proprietarul de facto al Moldindconbank, împreună cu complicii săi, a creat, la Moscova și Chișinău, o comunitate infracțională.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, citat de RIA Novosti și Kommersant.ru, toate infracțiunile incriminate lui Veaceslav Platon au fost comise „după aceeași schemă” realizată cu „complicii” – Aleksandr Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi, susține procuratura Federației Ruse.
La 27 iulie 2023, o judecătorie din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de maximă securitate sub acuzația de retragere de fonduri. Platon a fost anunțat în urmărire de autoritățile ruse. Împotriva omului de afaceri din Moldova au fost deschise alte câteva dosare penale.
Comiterul de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse îl consideră pe Platon unul dintre organizatorii unui grup criminal care, prin zeci de bănci și companii, a retras 126 de miliarde de ruble din Rusia.
Magistrații ruși l-au găsit vinovat pe Veaceslav Platon de înființarea unui grup criminal, efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină pe conturile persoanelor nerezidente cu folosirea unor documente false.
Retragerea banilor a avut loc în mai multe etape: la prima, s-a încheiat un contract de împrumut între o companie rusă, care a acumulat fonduri destinate trimiterii în străinătate, și o companie străină special selectată în acest scop.
Garanți au fost cetățeni ai Republicii Moldova și companii rusești. Cu toate acestea, în scurt timp, acest acord a fost încălcat în mod deliberat, iar creditorul a depus o cerere în instanța moldovenească împotriva debitorului și a garanților săi.
Un alt participant important la fraudă, sora vitregă a lui Platon, Elena Platon, care conducea trezoreria la banca fratelui ei, a primit o pedeapsă specială de nouă ani. Veaceslav Platon a fost condamnat în Moldova la 18 ani în 2017 pentru delapidarea a 20 de milioane de dolari de la Banca de Economii.
Trei ani mai târziu, o instanță de apel a anulat verdictul și a trimis cauza pentru reluarea procesului. În luna mai 2020, procuratura a considerat că dosarul împotriva lui Platon a fost fabricat, iar acesta a fost eliberat.
În vara lui 2021, organizatorul „Laundromat” a fugit la Londra, unde locuiește în prezent.
Veaceslav Platon a fost arestat de autoritățile britanice pe 13 martie în urma unui demers de extrădare al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova trimis pe 25 septembrie 2024.
Inițial, până în septembrie 2024, autoritățile moldovenești au încercat să obțină extrădarea oligarhului prin intermediul Interpol, dar cererea lor au fost respinsă categoric.
În Republica Moldova, Veaceslav Platon este cercetat în cadrul dosarului „Laundromat”. El este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale; organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii; organizarea abuzului de serviciu în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale; organizarea fabricării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false săvârșite de două sau mai multe persoane și organizarea spălării banilor de o organizație criminală.