Producția locală de energie electrică a scăzut după data de 24 martie, odată cu încheierea sezonului de încălzire. Curentul produs de CET-uri a ajuns la 11% din totalul consumat în această perioadă, față de 30% în perioada rece a anului. Necesarul e acoperit cu energie de import, la prețuri mai mari, însă. Autoritățile dau, totuşi, asigurări că energia nu se va scumpi pentru consumatorii casnici. În perioada caldă a anului, crește producția de energie regenerabilă și scade consumul. Totodată, în caz de necesitate, Republica Moldova poate crește achizițiile de energie din România la preț plafonat.
În luna februarie, 61% din energia necesară Republicii Moldova a fost din import. Ponderea producției locale în totalul achizițiilor a fost de 38,99 %, din care CET-urile din Chișinău și Bălți au generat 32,61%, iar parcurile și centralele de energie regenerabile 6,38%.
ACHIZIȚIILE DE ENERGIE ELECTRICĂ ÎN LUNA FEBRUARIE
CET-uri - 32,61%
Energie regenerabilă - 6,38%
Piața liberă - 3,24%
Contracte bilaterale - 39,61%
OPCOM - 21,4%
Odată cu încheierea sezonului de încălzire, energia produsă de CET-uri a scăzut la 11% din consum.
EUGENIU BUZATU, director general interimar, SA "Energocom": Zilele trecute aveam o prognoză, total consum pe țară, de 12 mii MW/h, dintre care 11,6% sunt generate de Termoelectrica. Drept comparație în luna februarie, am avut un consum de 14 mii MW. Cu regenerabile, cu furnizor central, tot ce avem producție locală, la ziua de azi e 16,5%. Restul este energie de import pe contracte bilaterale sau achiziții de pe platformele de tranzacționare. Din România la preț plafon, pentru astăzi avem 11% de la un producători, plus 25 de la alt producător, deci sunt 36%.
Prețul energiei de import variază de la o oră la alta și depășește, în orele de vârf, cu mult prețul energiei locale. Directorul Energocom susține, însă, că, în prezent, nu există premise de creștere a tarifului la energie.
EUGENIU BUZATU, director general interimar, SA "Energocom": Da, Termoelectrica a redus producerea cu 2-3 mii de MW, dar și consumul s-a redus cu 2-3 mii de MW, per zi. Chiar în unele ore, în zilele cu soare puternic, importul din ENTSO-E, de pe platformele de tranzacționare pe care operează Energocom ar putea fi redus din considerentul producției puternice a parcurilor fotovoltaice.
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, spune că în caz de necesitate, Republica Moldova va crește achizițiile de energie din România la preț plafonat.
DORIN JUNGHIETU, ministrul Energiei: Avem dialog cu partea română pentru a menține prețurile plafonate. Există deschidere din partea lor și Guvernul va face tot ce ține de el, toată echipa lucrează ca să mențină prețurile.
Luni, Senatul României a adoptat un proiect care prelungeşte plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale până în martie 2026. Unul dintre amendamente prevede că, în cazul în care Republica Moldova nu îşi poate acoperi necesarul de energie electrică, producătorii din România vor încheia contracte bilaterale cu furnizori desemnaţi de Guvernul de la Chişinău, la un preţ reglementat. În februarie, SA Energocom a achiziționat, de pe piața locală și din import, circa 403 mii MWh, la un preț mediu ponderat de 137,53 euro/MWh. Acesta este sub prețul plafon de achiziție inclus în actualul tarif stabilit de ANRE, de 145 euro/MWh. Miercuri, Guvernul a aprobat prelungirea obligației de serviciu public a SA "Energocom" până la 31 decembrie, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică.
PREŢUL CURENTULUI ÎN CENTRU ŞI SUD
Decembrie 2024 - 2,34 lei/kWh
Acum - 4,10 lei/kWh
PREŢUL CURENTULUI ÎN NORD
Decembrie 2024 - 2,84 lei/kWh
Acum - 4,68 lei/kWh
Consumatorii casnici din centrul și sudul Republicii Moldova plătesc acum 4,10 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,68 lei/kWh, față de 2,34 lei/kWh și, respectiv, 2,84 lei/kWh, în decembrie 2024. Datorită sprijinului oferit de UE, Guvernul oferă compensații la primi 110 kW consumaţi, pentru care cetățenii achită tariful dinaintea creșterii prețurilor la energie.
REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Andrei Daraban