Economic

În Republica Moldova vor fi create asociaţii de fermieri, numite şi camere agricole

În Republica Moldova vor fi create asociaţii de fermieri, numite şi camere agricole

Potrivit ministrului Vladimir Bolea, membrii acestora vor reprezenta și proteja interesele fermierilor în dialogul cu autoritățile publice despre politica de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural. Proiectul a fost avizat astăzi de Guvern.

BFCO

Cele zece camere agricole vor fi create după un model european. Acestea vor cuprinde asociaţiile de fermieri din toată ţara şi vor fi autonome, nonpolitice şi nonprofit.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii al Republicii Moldova: Este vorba despre un model de revoluționare a agriculturii din Republica Moldova pe dimensiunea asociere. Nu mi-e frică să spun cuvântul revoluționar, pentru că crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicii și degradării agriculturii din Moldova. Am văzut cum arată agricultura în state unde există aceste asociații, aceste camere agricole, cooperative, relaţiil profesioniste dintre agricultori."

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Forţa Fermierilor susţine că nu e de acord cu noua măsură a Ministerului Agriculturii şi acuză autorităţile că vor să controleze în acest fel domeniul.

REACŢIA ASOCIAŢIEI "FORŢA FERMIERILOR": "Chiar dacă Ministerul Agriculturii încearcă să camufleze "colectivizarea" silită a agricultorilor, sub forma de persoana juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara cu obligarea tuturor fermierilor să devină membrii acestora."

Camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter