Președinta Republicii Moldova susține o conferință de presă, la sfârșit de an, în cadrul căreia răspunde întrebărilor jurnaliștilor la subiecte de interes public. Declarațiile pot fi urmărite, în direct, la TVR MOLDOVA.
Principalele declarații ale președintei Maia Sandu.
UPDATE: Maia Sandu, despre alegerile parlamentare din 2025: Îmi doresc să avem o majoritate formată din oameni onești și care înțeleg ca singura noastră șansă să supraviețuim ca democrație este integrarea europeană.
UPDATE: Maia Sandu, despre ajutorul UE: Am fost și am discutat din perspectiva mobilizării unor surse suplimentare. Am formulat aceasta solicitare de a căuta aceste resurse suplimentare. Am solicitat urgentarea primei tranșe pentru R. Moldova și a programului Creștere economică pentru Moldova, am discutat și despre aderarea R. Moldova la sistemul SEPA. Instituțiile noastre au fost apreciate pentru activitățile din ultimele luni.
UPDATE: Lupta cu dezinformarea și propagarea este un fenomen destul de complicat. R. Moldova a urcat în clasamentul libertății presei. Ne dorim ca oamenii să se informeze, dar vrem să se informeze și din surse corecte, credibile și să ia decizii pornind de la informații obiective.
UPDATE: Ne dorim relații bune cu toată lumea. Avem relații bune și cu Estul ,și cu Vestul, cu cei care ne respectă țara, cei care ne șantajează și intervin în treburile noastre interne nu ne pot fi prieteni.
UPDATE: Ne dorim foarte mult să ne sprijinim pe umărul României în continuare, ne dorim o Românie europeană, care își consolidează rolul său în UE. Cei care cred că UE nu este bună pentru România să se uite la noi și la provocările cu care ne confruntăm. Ne dorim ca România să rămână parte a UE și să ne ajute și pe noi să fim parte a comunității europene.
UPDATE: Maia Sandu despre protestele profesorilor: Este de înțeles această solicitare a oamenilor. Înainte de război se înregistrau creșteri economice, acum suntem pe zero. Eu știu că Guvernul a făcut tot ce a putut să ofere creșteri, e clar că ele nu sunt suficiente.
UPDATE: Maia Sandu, despre reîntregirea R. Moldova: O condiție de reîntregire este retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană și demilitarizarea zonei.
UPDATE: Numirile în Guvern se fac doar pe baza meritocrației. Nu există limite politice, suntem deschiși pentru toți cei care vor să vină să pună umărul.
UPDATE: Nemulțumirile cetățenilor sunt valide. Nu există soluții miraculoase. Dincolo de justiție, unde împărtășesc ca și toți cetățenii frustrările de schimbări lente împotriva corupției. Nu avem metode directe de intervenție. Depinde mult și de curajul celor din justiție. Trebuie să continuăm evaluarea extraordinară. Cred că sunt vreo 60 de judecători care au plecat din sistem. Avem probleme mai serioase cu evaluarea externă a procurorilor. Dincolo de situația din justiției, situația economică nu este una bună, e vorba de impactul războiului, toate eforturile noastre de a atrage investiții produc rezultate modeste.
UPDATE: Am văzut încercări din partea Kremlinului de destabilizare, de a crea încercări de instabilitate, cumpărare de alegători. În istoria R. Moldova, Kremlinul încerca să cumpere conducerea țării, când au văzut că nu pot au recurs la încercarea de a cumpăra alegătorii, Vedem o intensitate maximă de interferență. Dacă justiția funcția și sancționa corupția politică nu am fi ajuns la corupție electorală.
UPDATE: Dacă va exista un plan care să aducă o pace justă și sustenabilă în Ucraina și, bineînțeles, dacă va exista un plan realizabil care să permită soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă.
UPDATE: Indiferent de soarta contractului dintre Ucraina și Rusia, există un contract care trebuie fi în continuare respectat și îndeplinit între Moldovagaz și Gazprom. Pot fi procurate pe piață și pot fi livrate către malul stâng. Problema majoră este capacitatea de plată a celor de pe malul stâng, dar și aici soluții se vor găsit. În primul rând, trebuie să se economisească mai mult.
UPDATE: Pe plan politic – aceste două scrutinele electorale au arătat a care sunt vulnerabilitățile, cetățenii au reușit să decidă soarta țării în pofida atacurilor, am auzit vocea cetățenilor, știm unde trebuie să facem lucrurile mai bine, am auzit nemulțumiri în ceea ce ține de domeniul justiției, justiția rămâne cea mai slabă verigă din R. Moldova. Lupta împotriva corupției mari, politice, corupției electorale – avem multe carențe.
UPDATE: Avem planuri concrete pentru următorii ani ca să putem ajunge în 2030 cu temele făcute și gata pentru aderarea la UE, am reușit să ne apropiem de UE. Vorbim de reducerea costurilor de roaming în convorbiri cu cei din UE, suntem în situația mai bună când vorbim de comerțul cu UE, am reușit să liberalizăm comerțul, avem planuri mari pentru 2025.
UPDATE: Dacă privim în urmă cu patru ani vedem progresul făcut de R. Moldova, am reușit să ne descurcăm cu un război la hotar, să trecem peste probleme și consecințe, să menținem stabilitatea, să ne ajutăm reciproc ca să facem față problemelor.
UPDATE: Pe parcursul acestor ani am reușit să facem față acestor provocări, sunt lecții care trebuie să le învățăm, am înțeles care sunt punctele slabe și lucrurile ca democrația în R. Moldova să nu fie fragilă.