Actualitate

Tiraspolul, între UE și Rusia: Situație de urgență prelungită în stânga Nistrului

post-img
Așa-zisul legislativ de la Tiraspol

Administrația separatistă de la Tiraspol a prelungit, miercuri, situația de urgență în domeniul economic până pe 10 martie provocată de problema asigurării regiunii cu gaze naturale și energie electrică și indecizia decidenților secesioniști de alege între sprijinul oferit de autoritățile constituționale de la Chișinău și Uniunea European și schemele dubioase propuse de Kremlin.

„În această perioadă, continuă să fie în vigoare normele privind măsurile menite să minimizeze impactul negativ al stopării alimentării cu gaze și o serie de alte reguli care permit menținerea operabilității sistemului energetic și a domeniului social”, se menționează într-un comunicat al pretinsului legislativ local.

Starea de urgență a fost instituită în regiune pe 11 decembrie 2024 în legătură cu sistarea furnizării de gaze de Gazprom de la începutul anului 2025. Din 9 ianuarie, situația de urgență a fost prelungită cu 30 de zile în legătură cu criza energetică.

Pe 4 februarie, UE a anunțat o strategie pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. Aceasta constă dintr-un sprijin total acordat Republicii Moldova de 250 de milioane de euro în 2025, dintre care 100 de milioane de euro vor fi furnizate până la jumătatea lunii aprilie.

Pe lângă acest sprijin general și în contextul aceleiași strategii, UE pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru locuitorii regiunii transnistrene, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții. Pe 1 februarie 2025, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat un set de măsuri necesare pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro acordat de UE pentru sprijinirea ambelor maluri ale Nistrului în fața șantajului energetic rusesc.

Grantul este destinat asigurării cu gaze naturale a consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului până la 10 februarie, precum și achiziția și livrarea energiei electrice pentru consumatorii malului drept.

După 10 februarie, regimul secesionist din stânga Nistrului trebuie să aleagă între sprijinul propus de Chișinău și Bruxelles și schemele dubioase de furnizare de gaze elaborate de Kremlin.

Citește și

R. Moldova și UE au semnat o strategie menită să compromită șantajul Rusiei

author-img_1

Reporter Doi

Reporter