Social

Cât „ne costă” alegerile incorecte în alimentație?

post-img
Cât „ne costă” alegerile incorecte în alimentație?

Băuturile carbogazoase, extrem de accesibile și promovate pe scară largă în magazine, restaurante și diverse locații publice, devin o alegere ușor de făcut pentru mulți dintre consumatori. Totuși, consumul excesiv al acestora poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, un aspect semnalat de Radu Rusu, asistent universitar la Departamentul Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„Băuturile carbogazoase sunt foarte accesibile și, practic, oriunde te-ai întoarce, ai opțiunea de a le procura. Acestea sunt atractive pentru consumatori datorită gustului, dar componentele pe care le conțin pot provoca dependență și daune pe termen lung”, spune Rusu. 

Specialistul subliniază că procesul educațional necesar pentru schimbarea comportamentului alimentar este unul complex și de lungă durată, iar primul pas în această direcție este conștientizarea riscurilor pe care aceste băuturi le implică.

„Este esențial să înțelegem că băuturile îmbuteliate conțin ingrediente care ne vor afecta pe termen lung, cum ar fi zahărul, cafeina și altele. Zahărul, de exemplu, este cel mai dăunător element, deoarece deranjează sistemul metabolic, este un produs proinflamator și influențează multe procese interne. Din păcate, în lume și, în special, în Republica Moldova, ne confruntăm cu o epidemie de obezitate, iar aproximativ 65% din populația adultă este afectată de această problemă. De asemenea, unul din patru copii se confruntă cu obezitatea”, adaugă Radu Rusu.

Mai mult, consumul de cafeină în exces poate afecta grav sănătatea, în special dacă se depășește doza recomandată de 400 mg pe zi. 

„Pe termen lung, excesul de cafeină afectează sistemul nervos, cardiovascular, endocrin și poate duce la probleme de somn”, conchide specialistul.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter