Depresia la copii și adolescenți este o problemă tot mai frecventă, iar gestionarea acesteia depinde în mare măsură de atenția și implicarea părinților. Psihologul Silvia Cojocaru a vorbit despre acest fenomen complex și despre modul în care părinții pot ajuta copiii să depășească momentele dificile.
„Un părinte matur emoțional și atent observă schimbările comportamentale ale copilului său. O neglijare a acestor semne poate duce la agravarea situației, iar rezultatele pot fi dificile pe termen lung. Atunci când părinții sunt prezenți și conștienți, reușesc să își pună întrebări și să observe de ce se întâmplă anumite lucruri. Având curajul de a discuta cu cei din jur și de a căuta ajutor, uneori putem depăși aceste momente. Însă, izolarea poate adânci starea de depresie", a subliniat Silvia Cojocaru.
Psihologul atrage atenția că depresia nu este un fenomen nou și că atât adolescenții de ieri, cât și cei de astăzi se confruntă cu această problemă.
„Viața ne confruntă mereu cu pierderi, iar atunci când pierdem ceva sau pe cineva, trăim o tristețe profundă. Este important să dăm timp acestei dureri și să o trăim. Problema apare atunci când nu acordăm timp să trăim această pierdere, iar ea se transformă în depresie", explică psihologul.
Un alt factor care poate duce la depresie este neexprimarea furiei.
„Când o persoană nu își exprimă furia, aceasta se acumulează și, într-un final, poate duce la o stare depresivă.”
„ La adolescenți, trecerea de la o vârstă la alta poate crea un sentiment de pierdere, mai ales atunci când aceștia încep să renunțe la copilărie pentru a-și asuma noi responsabilități", spune Silvia Cojocaru.
Totuși, nu toți adolescenții manifestă simptome evidente de depresie.
„În general, este îngrijorător când adolescentul devine timid, ascultător în exces, face doar ce i se spune, se izolează și nu vorbește despre sentimentele sale. Lipsa prietenilor și a interacțiunilor sociale poate fi un semn clar al unei stări depresive", avertizează specialistul.
Pentru părinți, este esențial să rămână alături de copii și să le valideze sentimentele.
„Cel mai important lucru pe care părinții îl pot face este să fie alături de copilul lor, să discute cu el, să-l înțeleagă și să-l sprijine", încheie psihologul Silvia Cojocaru.