Justiție

Percheziții în mai multe spitale din nordul R. Moldova. Reacția Ministerului Sănătății

video

Percheziţii de amploare în nordul Republicii Moldova. Doi şefi de secţie din cadrul Spitalului raional Floreşti sunt cercetaţi în stare de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă. Cei doi ar fi pretins și acceptat bani de la pacienți pentru diferite servicii. Atât conducerea spitalului raional, cât şi Ministerul Sănătăţii au condamnat corupţia din rândul angajaţilor medicali.

„- Pot să vă spun ceva?

- Aşezaţi-vă!

- Ascultaţi!

- Ce?

- Dacă 500 de lei a fost puţin, de ce nu mi-aţi zis: Femeie, eu te trimit, trebuie!

- Eu n-am înţeles. Eu nu ştiu cât dau acolo!

- Nu, când am fost la Dvs la policlinică, n-aţi fost mulţumită, aţi strigat.

- Când se duce pacientul, sun. Omul acesta e foarte ocupat, dar eu ştiu că îmi rezolvă. El m-a întrebat... grupă, grupă. Gata, noi am făcut... Mai mult nu vorbim la telefon.”

Aceasta este una dintre discuţiile dintre un pacient şi suspecţi, interceptate de ofiţerii anticorupţie. Anchetatorii au stabilit că medicii de la Spitalul raional Floreşti au pretins şi au primit mită pentru diferite servicii.


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit anchetei, bănuiții ar fi acționat în complicitate cu mai multe persoane din sistemul medical. Este vorba despre cazuri de corupere și trafic de influență, iar medicii implicati eliberau acte medicale privind stabilirea gradelor de dizabilitate în lipsa fizică a pacientilor. Suspectii ar mai fi eliberat documente ce contineau investigații medicale la anumite centre de diagnostic private, iar pentru fiecare act ar fi primit de la agenții economici un comision de 15 la sută din serviciul prestat.”


În cadrul investigaţiilor s-a mai constat că suspecţii ar mai fi eliberat ilegal prescripții medicale, cum ar fi cele pentru medicamente, fiind ibdicat şi locul de unde urmau să fie achiziționate. În schimbul acestor servicii, medicii primeau comisioane. Oamenii legii au efectuat peste 20 de percheziții la mai multe instituții medicale. Printre ele - centre de diagnostic și companii farmaceutice din Chişinău, Bălţi şi Floreşti.


INA VOLOSCIUC, ofiţer de presă, CNA: „ În urma perchezițiilor desfășurate astăzi, sub conducerea procesuală a procurorilor municiului Bălți, au fost ridicate mijloace financiare, proveniența cărora urmează a fi stabilită, înscrisuri de ciornă și purtători de informații. Cei doi angajați ai Spitalului raional Florești urmează a fi audiați și ulterior cercetați în stare de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă.”


Conducerea Spitalului raional Floreşti susţine că, deşi condamnă actele de corupţie, potrivit legii, cei doi angajaţi nu pot fi suspendaţi din funcţie atâta timp cât nu au un statut în acest dosar.


LUDMILA CAPCELEA, director, Spitalul raional Floreşti: „ Noi avem informaţii doar de pe pagina oficială a CNA. Alte informaţii noi nu avem. Categoric suntem împotriva acestor acte şi le eradicăm din start. Reiterăm, avem doar informaţiile de pe pagina oficială. Atât.”


Cu o reacţie a venit şi ministrul Sănătăţii. Ala Nemerenco a scris pe Facebook că unele centre medicale private sau companii farmaceutice continuă schemele de corupţie cu implicarea medicilor din instituţiile publice. Nemerenco spune că, pe parcursul anilor, au fost destructurate mai multe scheme de acest gen.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter