Economic

Ministrul Economiei, despre ajutorul UE de 1,8 miliarde de euro: Noi trebuie să dublăm PIB-ul în următorii 10 ani

Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Autoritățile de la Chișinău își propun să dubleze Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova în următorii zece ani, prin intermediul sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în valoare de 1,8 miliarde de euro.

În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că „acești bani vin pentru oameni, pentru locuri de muncă, pentru a susține antreprenorii, pentru drumuri, spitale, poduri, școli, dar și pentru a obține reziliență energetică”. În ansamblu, a subliniat el, aceste investiții vor contribui la creșterea accelerată a economiei moldovenești. 

„Noi nu ne putem permite să gândim altfel. Timp de 30 de ani, noi am tot rămas în urmă. Dacă noi o să creștem în ritmuri modeste și, din păcate, situația geopolitică nu este în favoarea noastră… Noi trebuie să pregătim țara de un salt, care va veni odată cu aceste investiții. Noi trebuie să gândim așa: să dublăm PIB-ul în următorii zece ani. Asta este realizabil, dacă vom ține cont de două aspecte: să facem reformele necesare și să facem investiții care să accelereze efectul reformelor”.

Ministrul a mai subliniat că toate țările care au mers pe calea integrării europene au cunoscut o creștere accelerată în perioada de dinainte și de după aderare, întrucât „atunci a fost un avânt al investițiilor în infrastructură, nu doar investiții străine directe, precum și companii noi au venit, și salariile au crescut”. 

„Noi, ca și stat, trebuie doar să accelerăm acele tendințe sănătoase, pentru asta avem și o agendă de reforme foarte ambițioasă, pe care o s-o discutăm inclusiv cu societatea civilă și cu businessul în perioada imediat următoare”.

De asemenea, oficialul a declarat că Chișinăul este conștient de faptul că trebuie să își crească capacitatea de a absorbi acești bani. 

„Să creștem inclusiv eficiența și productivitatea Guvernului, ținând cont de resursele actuale. În același timp, acolo unde este necesar asistență tehnică sau de cunoștințe specifice, o să cerem ajutor de la prietenii noștri. Slavă Domnului, avem o deschidere fără precedent și o dorință sinceră de la foarte multe state UE să ne ajute și România este printre primele, desigur. Nu suntem prima țară mică, care va intra în UE. Toate țările mici cu guverne mici, cu ministere de 100-150 de oameni, au avut astfel de probleme. Dar dacă alții au reușit, o să reușim și noi”, a spus el. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter