Actualitate

Ajutor umanitar pentru Transnistria: Tiraspolul blochează dialogul cu Chișinăul

post-img
Emerging Europe

Biroul politici de reintegrare anunță că Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici din partea Chișinăului și a Tiraspolului în care să fie discutată formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și modul de cooperare dintre cele două maluri ale Nistrului în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale.

BFCO

Biroul a precizat că reuniunea a fost solicitată de Chișinău și a fost propusă pentru ziua de vineri, la ora 10:00 sau chiar și mai devreme.

„Am dorit să obținem răspunsul Tiraspolului privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești; determinarea necesităților stringente pentru spitale, instituții de învățământ, centre sociale; asigurarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului pentru a prelua din regiune pacienții în stare gravă; crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea situației de criză”, se mai spune într-un comunicat al Biroului.

Chișinăul a propus ca această reuniune să aibă loc la Chișinău, având în vedere că, începând cu anul 2023, toate întâlnirile oficiale au avut loc fie la Tiraspol, fie la Bender, fie în regim online, încălcându-se flagrant principiul alternanței locului de desfășurare a negocierilor în format 1+1, susțin autoritățile R. Moldova.

Ca alternativă, a fost propusă formatul de videoconferință. Chiar și așa, Tiraspolul a refuzat să participe la această discuție, subliniază Biroul Politici pentru Reintegrare.

„Chișinăul rămâne în continuare deschis dialogului și gata să ajute cetățenii din perimetrul necontrolat de autoritățile constituționale. Credem că, în circumstanțele actuale, chiar și o reuniune în format de videoconferință, ar fi un pas înainte: am reuși să deblocăm anumite procese care pot ajuta cetățenii aflați în dificultate”, se mai spune în comunicat.

BFCO

Pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a sistat livrarile de gaze. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.

De celalată parte, pentru a accepta asistența Chișinăului, Tiraspolul a impus drept condiție revizuirea Codului Vamal, pentru ca întreprinderile transnistrene să plătească taxe doar la așa-zisele instituții transnistrene.

Conform noului cod vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, toate întreprinderile din Republica Moldova, inclusiv cele din Transnistria, achită taxele vamale la instituțiile constituționale.

Citește și:

Vladimir Krasnoselski promite reluarea livrărilor de gaze rusești în Transnistria

„Rusia a ținut cetățenii în întuneric și acum se dă salvatoare”. Dorin Recean, despre anunțul lui Krasnoselski privind reluarea livrărilor de gaze către Tiraspol

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter