Peste șapte mii de consumatori din categorii sociale vulnerabile au beneficiat, în acest an, de vouchere pentru a-și schimba electrocasnicele vechi pe altele eficiente energetic. Valoarea echipamentelor procurate prin intermediul Programul Național de Vouchere se ridică la 54 milioane de lei. Pentru anul viitor, autoritățile de la Chişinău estimează un buget de cel puţin 7,5 milioane de euro pentru acest program.
În urmă cu câțiva ani, Sergiu Cornovan, din Chișinău, s-a îmbolnăvit şi nu a mai putut să îşi găsească un loc de muncă, iar singura care contribuie la venitul familiei este soția. Datorită voucherului de şase mii de lei primit prin intermediul Programul Național EcoVouchere a reușit să schimbe mașina de spălat veche pe una nouă, eficientă energetic. Certificatul a acoperit jumătate din preţ, restul banilor i-a primit de la fiul său care lucrează în străinătate.
SERGIU CORNOVAN beneficiar voucher: „Am procurat mașina, am mai adăugat. S-au scos acele 6 mii și am mai adăugat și am procurat mașină nouă. Am adăugat 7 mii de lei. Soția puțin primește 6 mii de lei. Băiatul ne ajută, el e peste hotare și avem ajutor de la el, dar are șI el familia lui, copii. Orice ajutor, începând de la compensanții, lumina, gaz dar acesta nici nu se discută e foarte bun ajutorul.”
A beneficiat de un voucher și Constantin Lozovan din satul Ulmul, raionul Ialoveni.
CONSTANTIN LOZOVANU beneficiar voucher: „Voucherul a fost de 7 mii de lei. Eu am ales mașină de spălat. Cea veche lucra dar nu spăla. Noi plătim pe factură 500 și mai mult. Mă gândesc că dacă mașina e economă la lumina, eu cred că o să mai slăbească și din plătitul luminii. Dacă nu era să fie voucherul acesta, eu mașină de spălat nu mai aveam.”
În total, în 2024, prin intermediul Programului de Vouchere pentru Electrocasnice, peste 7200 de familii vulnerabile energetic și-au înlocuit aparatele vechi și ineficiente cu soluții tehnologice eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul.
ION MUNTEAN director CNED: "În acest an, ne-am propus să valorificăm vouchere în sumă de 54 mil lei. Estimativ 7200 de vouchere au fost valorificate. Un grad de acoperire destul de înalt. Pe parcursul implementării acestei etape a programului de vouchere am identificat anumite aspect care trebuie îmbunătățite atât din punct de vedere a țintirii beneficiarilor cât pe partea de raportare și procesare rezultatelor sesiunilor care le primim la magazine, să facem mai rapid procesul de valorificare a cererilor.”
Pentru anul viitor, Centrul Național pentru Energie Durabilă estimează un buget de cel puţin 7,5 milioane de euro pentru Programul Național de Vouchere pentru Electrocasnice. Bani vor fi oferiți pentru procurarea echipamentelor casnice indicate de beneficiari în cererile pentru compensanții la căldură în sezonul rece 2024-2025.