Social

Chiar și în iernile blânde, animalele din pădure găsesc cu greu hrană

video

Chiar și în iernile mai blânde, fără multă zăpadă, animalele din pădurile Moldovei găsesc cu greu hrană. De aceea, angajaţii ocoalelor silvice le ajută lăsând, din loc în loc, cantităţi importante de cereale, ramuri înfrunzite şi chiar sare. În acest fel, administratorii fondului cinegetic se asigură că sălbăticiunile nu părăsesc pădurile în căutarea hranei şi astfel se expun pericolului braconajului.


GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pentru ca animalele sălbatice să poată trece cu bine peste iarnă, în Rezervaţia "Plaiul Fagului" au fost amenajate 40 de puncte de hrănire. Căprioarele primesc fân, frunze și sare, iar mistreții cereale. Personalul silvic verifică zilnic aceste puncte, ocazie cu care evaluează și starea de sănătate a animalelor.”

Hrana pentru animale e produsă chiar în ocolul silvic, care are aproximativ 30 de hectare de teren agricol. La asta se adaugă resturi de la fabricile de procesare a fructelor. Cantităţile de hrană lăsate în păduri depind de condiţiile meteo.  

PETRU CIORCHINĂ, inginer șef în silvicultură, Rezervația "Plaiul Fagului": Dacă avem un strat mai mare de zăpadă, atunci e şi cantitatea mai mare de hrană deoarece animalelor sălbatice le vine greu să găseacă. Acum, practic, cantitatea e minimă, aşa să zicem, deoarece în 70% ele singure îşi dobândesc hrana.”

Un alt motiv pentru hrănirea regulată a animalelor este riscul ca acestea să iasă din rezervație şi, astfel, pot fi expuse braconajului. La "Plaiul Fagului" trăiesc acum peste 200 de cerbi nobili, 130 de cerbi pătați, 150 de mistreți și 325 de căpriori.

VLADIMIR GROSU, inginer cinegetician, rezervaţia "Plaiul Fagului": „Animalul e suprapopulat, el iese şi pe timp de toamnă, iarnă şi de primăvară, el iese în câmpurile agricole din preajma rezervaţiei. După cum vedeţi noi ne străduim să le administrăm deoarece pentru numărul mare de animale nu se găseşte hrană necesară, din acest motiv noi trebuie să le dăm hrană adaugătoare”.

Animalele sunt hrănite până la mijlocul lunii aprilie, când vegetația este deja suficientă. În acest an Agenția Moldsilva a alocat aproximativ cinci milioane de lei pentru hrana animalelor sălbatice din păduri.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter