Pretinsul minister al afacerilor externe de la Tiraspol acuză autoritățile constituționale de la Chișinău că ar obstrucționa rezolvarea crizei energetice din regiunea transnistreană după ce Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinăul a comunicat, joi, că partea trasnistreană refuzul dialogul inclusiv în format online. Aceste tensiuni se produc în contextul în care Chișinăul nu admite un alt vehicul de livrare a gazelor în Transnistria decât prin Moldovagaz.
„Sub diferite motive Chișinăul refuză atât formatele tradiționale de întrevederi, cât și a transmis în scris refuzul Misiunii OSCE de a avea o întrevedere la Tighina. Calificăm acest demers al Chișinăului drept un refuz de a contribui la rezolvarea crizei economice din regiune”, se spune într-un comunicat al pretinsului minister de externe de la Tiraspol.
Joi, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în care să fie discutată formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană și modul de cooperare dintre cele două maluri ale Nistrului în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale.
Biroul a precizat că reuniunea a fost solicitată de Chișinău și a fost propusă pentru ziua de vineri, la ora 10:00, sau chiar și mai devreme. Ca alternativă, a fost propusă formatul de videoconferință. Chiar și așa, Tiraspolul a refuzat să participe la această discuție, subliniază Biroul Politici pentru Reintegrare.
Potrivit publicației rusești „Kommersant”, Moscova și Tiraspol analizează posibilitatea ca gazele ce urmează să fie livrate regiunii transnistrene să fie achiziționate de pe piața europeană, prin intermediul unei companii intermediare, potrivit publicației rusești „Kommersant” și să nu fie transportate prin Gazoductul Transbalcanic. Costurile acestor achiziții, subliniază sursa citată, ar urma să fie acoperite din bugetul Federației Ruse.
Pe 15 ianuarie, omul de afaceri Arcadie Vicol, proprietar al companiei Natural Gaz DC SRL, a comunicat, după audieri la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), că a încheiat un acord cu Tiraspoltransgaz, operatorul transnistrean, cu privire la livrarea de gaze pe malul stâng al Nistrului.
Conform legislației cu privire domeniul energetic adoptat în 2023, orice contract de livrare de gaze în Republica Moldova trebuie înregistrat la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică. Prin urmare, contractul dintre Natural Gaz DC și Tiraspoltransgaz contravine legislației Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că reluarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu poate să aibă loc în afara acordului dintre Moldovagaz și Gazprom.
Pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a sistat livrarile de gaze. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.
Citește și:
Ajutor umanitar pentru Transnistria: Tiraspolul blochează dialogul cu Chișinăul