Actualitate

R. Moldova a urcat în clasamentul mondial al forțelor armate, după ce, ani la rând, ţara a ocupat penultimele poziţii, potrivit Global Firepower. Pe ce loc se află acum Armata Naţională şi ce a dus la această creştere

R. Moldova a urcat în clasamentul mondial al forțelor armate, după ce, ani la rând, ţara a ocupat penultimele poziţii, potrivit Global Firepower. Pe ce loc se află acum Armata Naţională şi ce a dus la această creştere

Republica Moldova a urcat cu zece poziții în clasamentul mondial al forțelor armate. Potrivit studiului realizat de platforma de analiză militară Global Firepower, ţara se situează pe locul 134 din 145 de state. Unii experţi susţin că este o creştere semnificativă a Armatei Naţionale, în condiţiile în care, ani la rând ţara a ocupat penultimele poziţii. Progresul este insuficient în faţa pericolelor geopolitice din regiune.

BFCO

Potrivit analizei Global FirePower, la capitolul apărare, Republica Moldova se situează între ţări precum Gabon, Nicaragua, Islanda, Panama, Liberia, Beliz, Suriname sau Sierra Leone, majoritatea state africane.

ANALIZĂ GLOBAL FIREPOWER

132 Bosnia şi Herzegovina
133 Gabon
134 Republica Moldova
135 Islanda
136 Panama
137 Beliz
138 Liberia
139 Suriname
140 Sierra Leone

Ucraina și România, se situează pe locul 20 și, respectiv, 51, în clasamentul mondial al puterii militare. SUA au în continuare are cea mai puternică armată din lume, în top urmând Rusia și China. La polul opus, cea mai slabă forţă militară globală este Bhutanul. Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova crede că avansarea ţării este îmbucurătoare, dar insuficientă.

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării :"Dacă nu există finanţare sau finanţarea e de 0,6 la sută, noi concurăm cu armatele din ţări africane sau cu ţări care nu au armată. Da, armata a devenit mai puternică, a primit mai multe ajuotoare din afară, a fost făcută reforme, votată Strategia de Apărare. Dar o ţară care are o armată de sub 10 000 de militari nu poate să fie în primele 50 de armate ale lumii oricât de dotată ar fi."

Vitalie Marinuţă, fost ministru al Apărării, consideră că Armata Naţională necesită mai multe investiţii şi un buget mai mare, în aceste vremuri complicate.

BFCO

VITALIE MARINUŢA fost ministru al Apărării: "Noi în ultimele decenii am fost la coada clasamentului. O avansare cu 10 puncte este ceva semnificativ. Se datorează investiţiilor făcute în ultima perioadă. Noi în sfârşit am început să ne gândim la capacitatea Republicii Moldova de apărare. Dacă vrei să menţii neutralitatea trebuie nu doar diplomatic şi economic să fii disponibil dar şi military. Aceste 10 puncte sunt binevenite dar nu sunt îndeajuns pentru a corespunde atât ameninţărilor şi pericolelor la adresa securităţii inclusive militare a Republicii Moldova."

ANATOL ŞALARU fost ministru al Apărării: Armamentul din sec XXI după cum vedem acum în Ucraina nu este ca cel din sec. XX. Aici e nevoie de tehnologii avansate şi de pregătire special a militarilor. Nu e suficient să-l duci la polygon şi să-l înveţi să tragă din arme. E nevoie deja de operatori de drone, de lupta radio electronică împotriva radarelor, operatori de radar, specialişti care să poată lucra cu echipament de radiocomunicaţii ultramodern, să poată lucra cu radar ultra modern.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter