Extern

Autorităţile de la Moscova acuză Ucraina că a încercat fără succes să-l ucidă pe președintele rus Vladimir Putin în timpul nopţii trecute

Autorităţile de la Moscova acuză Ucraina că a încercat fără succes să-l ucidă pe președintele rus Vladimir Putin în timpul nopţii trecute

Autorităţile de la Moscova acuză Ucraina că a încercat fără succes să-l ucidă pe președintele rus Vladimir Putin în timpul nopţii trecute. Rusia susţine că armata sa a interceptat două drone ucrainene deasupra Kremlinului şi a numit atacul drept "acțiune teroristă planificată" la care e gata să riposteze. Ucraina a anunţat însă că nu are nici o legatură cu presupusul atac cu drone asupra Kremlinului.

Autorităţile de la Moscova au anunţat într-un comunicat, că înainte de a lovi Kremlinul, dronele ucrainene au fost scoase din funcțiune cu ajutorul sistemelor de război radar. Administrația prezidențială rusă afirmă că fragmentele dronelor ucrainene au fost împrăștiate pe teritoriul Kremlinului şi că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare ruse, se vede un nor de fum în spatele palatului principal al Kremlinului, care ar fi apărut după presupusul incident. Potrivit Kremlinului, în timpul tentativei de atac, preşedintele Putin nu se afla în capitala ţării şi lucra la reședința sa din Novo Ogaryovo.

Moscova susţine că e vorba de o tentativă de atac terorist planificat al Ucrainei și un atentat la viața președintelui Federației Ruse în ajunul Zilei Victoriei. Kievul a respins aceste acuzaţii precizând că Ucraina are scopul de a-şi elbera propriul teritoriu.

MIHAILO PODOLYAK: „În primul rând, fără îndoială, Ucraina nu are nicio atribuţie pentru că nu există nicio valoare din punct de vedere militar. În al doilea rând, pentru noi este important să distrugem toate ţintele militare de pe teritoriul ocupat pentru a accelera eliberarea acestor teritorii. În asta constă planul nostru strategic, scoprile strategice şi logica strategică. Toate celelalte acţiuni, şi asta în al treilea rând, vor fi interpretate de Federaţia Rusă drept acte teroriste care-i vor permite să-şi justifice propriile atacuri teroriste de amploare asupra populaţiei şi asupra infrastructurii civile din Ucraina.”

Kievul nu şi-a asumat răspunderea nici pentru alte atacuri şi acte de sabotaj împotriva forţelor ruse, care s-au înmulţit în ultimele zile. Un incendiu puternic a izbucnit in cursul nopţii trecute la un depozit de combustibil dintr-o localitate din vestul regiunii ruse Krasnodar situată lângă podul care leaga Rusia continentală de peninsula Crimeea.

Oficialii ruşi afirmă că instalaţia a fost ţinta unui atac cu drone ucrainene. În acelasi timp, încă un tren de marfă care transporta combustiibil a deraiat în regiunea rusă Briansk, după ce pe șine au fost plasaţi explozibili. Între timp, armata rusă îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile a Ucrainei.

Cel puţin opt civili au fost ucişi azi în oraşul Herson situat în sudul ţării în timpul unui atac asupra unui hipermarket şi asupra gării din oraş. În timpul nopţii, Rusia a atacat din nou cu rachete şi drone capitala Kiev şi alte orașe, însă majoritatea au fost doborâte.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter