Actualitate

La sfârşitul anului 2023, Armata Naţională a Republicii Moldova va beneficia de un sprijin oferit de UE pentru modernizare

La sfârşitul anului 2023, Armata Naţională a Republicii Moldova va beneficia de un sprijin oferit de UE pentru modernizare

La sfârşitul anului 2023, Armata Naţională a Republicii Moldova va beneficia de un sprijin oferit de Uniunea Europeană pentru modernizare. Forțele armate nu vor primi bani ci echipamente neletale, în special pentru consolidarea capacității unităților de logistică, mobilitate, comandă și control sau apărare cibernetică. Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu oferit în exclusivitate postului nostru de televiziune.

Asistenţa Uniunii Europene reprezintă un pas  uriaş pentru modernizarea Armatei Naţionale. În acest mod, militarii vor  putea beneficia de echipamente de ultimă generaţie, pe care le vor  utiliza, în medie, circa 40 de ani de acum înainte.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „În primul rând nu sunt bani, este o asistenţă care este divizată pe  subprograme. Aceste programe sunt îndreptate spre consolidarea  capacităţii logistice, ceea ce ar însemna schimbarea acelor unităţi de  echipamente ce le avem, moştenite de pe timpul Armatei Sovietice. Am vorbit despre logistică mult, acolo se vorbeşte despre  unităţi de transport, macarale, tractoare şi dacă vorbim despre unităţi  de transmisiuni, de comunicaţii militre clar că ele vin cu un pachet de  instruire”.

Potrivit ministrului, procesul de implementare a pachetului de  asistenţă este de durată. În prezent, autorităţile din Republica Moldova  sunt în curs de identificare a necesităţilor stringente ale Armatei  Naţionale, astfel încât acestea să se regăsească în sprijinul de care va  beneficia statul în perioada 2023-2024. De asemenea, Armata Naţională  trebuie să-și planifice cheltuielile pentru întreținerea echipamentelor  în anii următori.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: „Această  asistenţă despre care vorbim de 40 de milioane nu prevede armament sau  muniţii sau ceva ce este considerat ca echipament letal. Aceste echipamente pot fi folosite nu doar pentru militari, dar şi  pentru a sistenţa populaţiei civile în cazul gestionării anumitor crize  precum calamităţi naturale sau lichidarea consecinţelor diferitor  avarii”.

Consiliul European a decis, pe 30 iunie, să acorde un sprijin de 40 de  milioane de euro Forțelor Armate ale Republicii Moldlva, în cadrul  Instrumentului European de Pace (IEP).  

De menţionat că această țară are unul dintre cele mai mici bugete  destinate apărării, atât din regiune, cât şi din lume. Pentru acest an,  din bugetul de stat au fost alocate 788 de milioane de lei, astfel că  asistenţa UE va depăşi cheltuielile naționale pentru apărare în 2022.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter