Social

„Regret”. O profesoară din Râșcani, demisă după ce a agresat un elev cu necesități speciale

video

Caz şocant într-o școală din nordul Republicii Moldova. O învățătoare din Rîșcani, acuzată că a agresat fizic și verbal un elev cu necesităţi speciale, a fost demisă din funcţie. Potrivit jurnaliştilor TV Nord, cazul a ieşit la iveală după ce mama băiatului a cerut să vizioneze imaginile de pe camerele de supraveghere din timpul orelor. Ministerul Educaţiei s-a autosesizat şi a început o anchetă.

Potrivit jurnaliştilor de la TV Nord, faptele s-au produs în gimnaziul "Gheorghe Rîşcanu" din oraşul Rîşcani. Mama băiatului, Lidia Iurcişin, care este şi asistentul parental al copilului, a aflat despre incident abia după ce o altă mamă i-a povestit cele întâmplate. Femeia a cerut directorului să vadă înregistrările de pe camerele de supraveghere.

LIDIA IURCIȘIN mama copilului: „Mă sună profesoara că vină că a făcut treaba mică pe el. Mi-a fost foarte ciudat că el nu face pe el, el deja este destul de mare, 9 ani, pe al 10-lea. Se cere întotdeauna. Eu încă l-am ocărât, zic nu se poate, deja ești mare. Nu-i frumos, de ce nu ai zis lu doamna învățătoare. El nu îmi spune, că este autist, el nu povestește.”

Învățătoarea acuzată susţine că regretă cele întâmplate.

VIOLETA SACALIUC învățătoare, gimnaziul "Gheorghe Rîșcanu", Rîșcani:

–Da, regret de ce am făcut. 

– De ce nu ați anunțat mama? 

– Am anunțat-o. 

– Mă refer când era cazul, până a aplica aceste lovituri, a striga la copil, de ce nu ați spus mamei? 

– Poate este greșeala mea.


Directorul gimnaziului dă asigurări că va lua măsuri în privința învățătoarei. Anul trecut, însă, a trecut cu vederea faptul că doi părinți și-au luat copiii din școală, pe motiv că aveau probleme cu același cadru didactic.

LUDMILA DUGAN director, Gimnaziul "Gheorghe Rîșcanu", Rîșcani: 

– De ce nu ați întreprins la timp anumite acțiuni, de exemplu anul trecut, 2 părinți și-au luat copiii din această clasă? 

– Pentru că, părinții nu au venit să scrie plângere în scris, doar prin cuvinte și eu le-am rugat de multe ori să vină și să scrie plângere pe cadrul didactic dacă într-adevăr sunt întrebări, camerele încă nu erau instalate anul trecut.

Reprezentanţii Ministerului Educației s-au autosesizat şi a fost iniţiată o anchetă. Structura Teritorială de Asistență Psihopedagogică Rîșcani a vizitat gimnaziul pentru a evalua elevii din clasa în care învață si victima abuzurilor. Ministerul educației anunță că vor fi și întâlniri cu părinții pentru a discuta despre siguranța și sprijinul necesar.

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII:  Structura Teritorială de Asistență Psihopedagogică Rîșcani va organiza sesiuni de asistență pentru cadrele didactice ale instituției, cu accent pe aplicarea strategiilor educaționale incluzive, gestionarea pozitivă a comportamentului elevilor și crearea unui mediu bazat pe respect și siguranță emoțională.

Reamintim că, la începutul acestui an, o învăţătoare din Bălţi a fost trimisă în judecată si este acuzată de tratament inuman şi degradant aplicat mai multor copii în timpul orelor de curs. Ministerul Educației și Cercetării anunță că în 2024 au fost înregistrate aproape 8 mii de cazuri de violență în instituțiile de învățământ. Cele mai frecvente forme de violență sunt agresiunea fizică, neglijarea copiilor, bullyingul și violența emoțională.

REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor