Social

Cum a scăpat capitala României de construcţiile ilegale? Răspunde Nicușor Dan, primar de București

Video

În ultimii ani, prin simpla aplicare a legii în Bucureşti nu s-au mai ridicat construcţii neautorizate. Afirmaţia a fost făcută de Nicuşor Dan, primarul de București, aflat într-o vizită la Chişinău. El spune că cererile neconforme pentru astfel de imobile au fost refuzate pe bandă rulantă.

Iar constructorii nemulţumiţi care au dat în judecată Primăria de cele mai multe ori au pierdut, ceea ce arată că proiectele lor erau ilegale.


Acesta este un exemplu pentru Chişinău, unde autorizaţiile de construcţie se dau foarte uşor, iar clădiri neautorizate apar peste tot.
 

Până acum cinci ani, cei care doreau să construiască în Bucureşti imobile mai înalte decât prevedea autorizaţia iniţială puteau face asta doar în baza unei simple cereri care, de cele mai multe ori, era aprobată, spune Nicuşor Dan.  

NICUSOR DAN, primar general, mun. Bucureşti:
 

Pe documentaţie de urbanism era o practică de a veni şi a cere etaje în plus şi am oprit asta. Era o practică de a încălca nişte prevederi legale, de a pretinde că faci mix, birouri şi locuinţe, şi de fapt făceau numai locuinţe pentru că trebuie să ai o densitate mai mică decât oamenii să aibă un confort. Erau pe circuit multe documente de urbanism, care încălcau aceste prevederi. Nu le-am pus, ne-au dat în judecată şi ne-au dat dreptate. Şi pentru că imobilele neautorizate sufocau Bucureştiul, anul trecut, odată cu alegerile locale, locuitorii oraşului au decis, prin referendum, că autorizaţiile de construcţie trebuie date doar de Primăria Generală. Între timp, municipalitatea a blocat şi demolarea clădirilor istorice din oraş.

 

NICUSOR DAN, primar general, mun. Bucureşti:
 

Am spus că nu mai dăm demolări de clădiri cu valoare arhitecturală. A fost dificil, ne-au dat în judecată, dar am fost fermi şi, în felul ăsta, am schimbat practica pieţei. Oamenii, în loc să vină să demoleze, să contruiască înalt, au înţeles că asta e politica primăriei şi au început să vină multe autorizaţii de restaurare şi refolosire a clădirilor vechi.
 

Între timp, potrivit site-ului primăriei Chişinău, doar în primele trei luni ale anului curent, au fost eliberate câteva mii de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie într-un oraş sufocat de clădiri noi şi cu zone verzi tot mai puţine.

Cel mai recent caz care a stârnit nemulţumirea publică se referă la construcţia unui complex cu 15 etaje, în locul fostului cinematograf „Gaudeamus”, într-o zonă de protecţie a unor obiective de patrimoniu. 

Ministerul Culturii a afirmat că orice construcţie în acest perimetru este ilegală şi a dat în Judecată Primăria Chişinău pentru că nu i-a cerut avizul.  

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor