Spectacolul Haga, o satiră caustică, a fost jucat de actorii Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", din Iaşi, pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău. Este una dintre piesele prezentate publicului din capitala Republicii Moldova în cadrul turneului unirii "Teatrul românesc București-Iași-Chișinău", ajuns deja la a 10-a ediţie.
Spectacolul "Haga", de Sasha Denisova, este o satiră înfățișând un proces fictiv la Tribunalul de la Haga împotriva crimelor de război ale lui Putin și ale apropiaților săi, proces care se desfășoară în imaginația unei fetițe din Mariupol.
ADA LUPU, actriţă, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi: „Nu a fost uşor nici pentru mine, nici pentru colegii mei să intrăm în pielea acestor personaje. Ei sunt contra eroi de fapt. Am dorit să îi expunem aşa cum sunt şi aşa cum se văd. Pentru mine credcă este al 10-lea an în care vin să joc la Chişinău. E un schimb cultural extrem de plăcut pentru noi. Ne cunoaştem. Uneori avem impresia că suntem mebrii unei mari trupe comune.”
DUMITRU GEORGESCU, actor, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi: „Surkov este personajul pe care îl interpretez. Am încercat să fiu cât se poate de adevăr, de ceea ce susţine el, deşi nu sunt deacord cu ceea ce a făcut. De fiecare dată când revin e o bucurie. Încep să mă simt ca acasă. Aştept în fiecare an să revin la Chişinău. Simt că publicul a fost de fiecare dată alături de noi.”
CRISTIAN HADJI-CULEA, director, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri", Iaşi: „E un spectacol despre acest război, despre cauzele acestui război, despre traumele, tragediile familiilor lovite de acest război. Sper să pună publicul de la Chişinău să regândească şi să gândească mai adânc cauzele şi repercusiunile acestui război.”
Spectatorii familiarizaţi cu actorii Teatrului Naţional din Iaşi ne-au mărturisit că subiectul spectacolului i-a pus pe gânduri.
„Bănuiesc că vorbeşte despre nişte subiecte acute şi foarte importante şi mie îmi plac exerciţiile de imaginaţie care sunt extrem de actuale. Or, spectacolul de astăzi cred că asta va fi, un proces de judecată pe care îl avem cu toţii în minte.”
„Titlul acesta ne intrigă şi dă doamne într-adevăr să ajungem la o Hagă, capitala ceea a justiţiei mondiale. Ne aşteptăm să se facă şi la noi aşa o dreptate.”
Pe două şi trei aprilie, actorii Teatrului Naţional de la Bucureşti vor juca pe scena de la Chişinău piesa "O scrisoare pierdută" după I. L. Caragiale în regia lui Horaţiu Mălăele. Proiectul Turneul unirii a fost inițiat de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național "Mihai Eminescu", cu implicarea regretatului Ion Caramitru, care i-a dat și titlul.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU