Într-un moment de tensiuni comerciale tot mai pronunțate cu Statele Unite, China, Japonia și Coreea de Sud își unesc eforturile pentru a relansa negocierile privind un acord de liber schimb trilateral. Miniștrii comerțului din cele trei economii asiatice s-au întâlnit duminică la Seul, în cadrul unei reuniuni de urgență – prima în acest format din 2020 – și au convenit să „accelereze” discuțiile, în încercarea de a oferi companiilor „un mediu previzibil” în fața politicilor comerciale imprevizibile ale Washingtonului.
Anunțul vine după ce Statele Unite au impus noi tarife vamale: 25% pentru oțel și aluminiu (în vigoare din martie), iar de la 2 aprilie vor intra în vigoare suprataxe similare pentru automobilele importate. Japonia și Coreea de Sud sunt direct vizate, având o pondere semnificativă – 16% și, respectiv, 15% – în totalul importurilor auto din SUA. China se confruntă deja cu o suprataxă de 20% pe toate exporturile către piața americană.
Negocierile privind un acord comercial trilateral au fost lansate în 2013, dar s-au blocat în 2019. Discuțiile au fost reluate abia în 2024, în cadrul unui summit regional la Seul. Acum, oficialii din cele trei state – Ahn Duk-geun (Coreea de Sud), Yoji Muto (Japonia) și Wang Wentao (China) – spun că vor relansa procesul cu scopul de a încheia un acord „cuprinzător și echitabil”.
„Unilateralismul și protecționismul se răspândesc, exercitând presiune asupra comerțului global și alimentând incertitudinea”, a transmis guvernul chinez într-o declarație separată. „Cele trei țări trebuie să-și asume responsabilitatea pentru menținerea sistemului comercial multilateral și promovarea integrării economice regionale.”
Miniștrii au mai convenit să colaboreze strâns în vederea reformei Organizației Mondiale a Comerțului și pentru atragerea de noi membri în Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) – un acord comercial amplu care reunește China și alte 14 state asiatice.
Obiectivul, spun oficialii de la Seul, este clar: crearea unui climat de stabilitate pentru companii, reducerea riscurilor din lanțurile de aprovizionare și o mai bună coordonare în materie de reglementare a exporturilor.
China, Japonia și Coreea de Sud reprezintă împreună aproximativ 20% din populația mondială, un sfert din economia globală și o cincime din comerțul internațional. Pe acest fundal, o cooperare economică mai strânsă între cele trei ar putea avea un impact major în echilibrul global de putere economică – mai ales într-un moment în care SUA își redefinesc politicile comerciale în sensul protecționismului.