Social

Oboseală și lipsă de energie: Astenia de primăvară afectează mulți oameni

Oboseală și lipsă de energie: Astenia de primăvară afectează mulți oameni

Primăvara vine nu doar cu vreme bună şi pomi înfloriţi. În această perioadă, mulţi oameni sunt afectaţi de astenie iar specialiştii spun că este vorba despre un proces de adaptare a organismului. Principalele simptome resimţite sunt oboseala, stările de slăbiciune, lipsa energiei şi a poftei de mâncare.

Astenia de primăvară este destul de des întâlnită iar cele mai afectate sunt femeile cu vârste cuprinsă între 30 şi 40 de ani.


În general sunt obosită, chiar dacă dorm bine, opt ore, mă trezesc tot obosită, nu ştiu de ce. Cred că din cauza asteniei de primăvară.”

„Astenia de primăvară s-a manifestat în cazul meu prin nervozitate, anxietate, poftă de dulce. Mă trezesc obosită, aş dori să mai dorm. În weekend exagerez cu somnul, încerc să recuperez.”

„Cam obosiţi, este rău cu somnul, dar cred că avem nevoie de multe vitamine, să fim mai cu energie pentru a ne îndeplini funcţiile la serviciu.”

Astenia de primăvară poate aduce şi o stare de melancolie, de cele mai multe ori nejustificată, dar care poate aunge până la pragul depresiei.

VICTORIA URSU, medic dietetician-nutriţionist: „A nu se confunda astenia de primăvară cu unele simptome mai grave determinate de acutizarea unor boli neurologice sau chiar depresia. În astenie, de asta şi spunem de primăvară, se manifestă doar în această perioadă, de început de primăvară. Durează câteva zile până la maxim trei săptămâni. Dacă continuă mai mult de patru săptămâni, este nevoie să ne adresăm unui specialist şi simptomele sunt uşoare, moderate, nu necesită implicaţii medicamentoase.”

SVETLANA GOREA, psiholog: „Dacă starea neplăcută se conturează pentru mai mult timp, atunci este binevenit chiar să mergeţi la medicul de familie, să faceţi un screening pentru tot organismul, să vedeţi cum aţi ieşit din iarnă, care este starea lucrurilor, cu ce puteţi să vă ajutaţi organismul. Evident că gândurile pozitive ajută. Pur şi simplu să-ţi schimbi puţin deprinderile. De exemplu, dacă te sculai dimineaţa, trezeşte-te cu 20 de minute înainte şi ieşi puţin afară. Sau deschide geamul şi aeriseşte camera.”

Această perioadă poate fi depăşită printr-o alimentaţie sănătoasă, plimbări zilnice şi un somn de calitate.

VICTORIA URSU, medic dietetician-nutriţionist: „În ceea ce priveşte alimentaţia, aici neapărat o vom diversifica şi o vom face completă. În sensul în care vom avea cele trei mese principale obligatorii, bogate într-o sursă de proteină, de dorit animalier cu vegetal, 50 la 50. Menţionăm carnea de pui, de curcan, de iepure, peştele, fructele de mare, ouăle şi lactatele. În privinţa somnului, aş avea o recomandare, să mergem la somn şi să ne trezim cam la aceleaşi ore, să formăm un ritm regulat, atât în timpul săptămânii, cât şi în zilele de weekend.”

La fel de importantă este și hidratarea corectă. Trebuie să bem cât mai multă apă și sucuri naturale și să înlocuim cafeaua cu un ceai verde energizant care are și un efect relaxant.

REPORTER: SORINA GOLOVATIUC

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter