Un medic urolog din Bălți a fost condamnat la închisoare cu executare pentru malpraxis.
Prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul central din 3 noiembrie 2022, bărbatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii pe un termen de 3 ani. Executarea pedepsei aplicate faţă de medic, s-a suspendat condiționat pe o perioadă de probațiune de 2 ani. S-a încasat în mod solidar de la inculpat și IMSP ,,Spitalul Clinic Bălți” 143 678,76 lei, cu titlu de prejudiciu material și 200 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune.
Nefiind de acord cu sentința, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au atacat-o cu apel, solicitând stabilirea unei sancțiuni mai aspre, inclusiv cu executarea reală a pedepsei închisorii.
Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 6 noiembrie 2024, a fost admis apelul procurorilor, casată parțial sentința și pronunțată o nouă hotărâre prin care inculpatului i-a fost păstrată aceeași pedeapsă – dar cu executare reală. Mărimea compensației bănești a prejudiciului moral a fost stabilită în sumă de jumătate de milion de lei.
Potrivit învinuirii, condamnatul, activând în calitate de medic urolog, șef al Secției Urologie în cadrul IMSP „Spitalul Clinic Municipal Bălți” pe parcursul internării unui pacient de 44 de ani în instituția medicală respectivă, în perioada 11 septembrie 2019 - 23 septembrie 2019, căruia i-а fost medic curant, a acționat contrar prevederilor legilor ce reglementează activitatea medicilor și anume:
• nu a stabilit pacientului și nu a indicat în fișa medicală de staționar diagnosticul clinic la internare, diagnosticul pe etape, precum și preoperator exact, obiectiv, bazate pe rezultatele analizelor medicale în dinamică;
• nu a descris diagnosticul clinic, necesitatea și volumul efectuării intervenției chirurgicale, manifestările maladiei, indicațiile și contraindicațiile intervenției, gradul de pregătire a pacientului pentru operație, planul și riscurile intervenției chirurgicale;
• nu a efectuat personal investigațiile necesare în volum deplin și la timp pentru diagnosticarea și tratamentul corect, obligatorii potrivit legii, precum și a comis alte abateri.
Încălcările admise de medic au dus la ignorarea complicațiilor apărute la pacient care puteau și trebuiau să fie prevăzute, menționează într-un comunicat procuratura.
În aceste condiții de încălcare a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, la data de 20.09.2019, medicul curant al pacientului a efectuat intervenția chirurgicală, care a dus la răspândirea infecției, pacientul dezvoltând, conform raportului de expertiză medico-legală complicații sub forma contaminării septice a spațiului peritoneal care au determinat, peste 3 zile, necesitatea transferării acestuia la IMSP ,,Institutul Medicină Urgentă” din mun. Chișinău, unde, în urma complicațiilor ireversibile manifestate, și în ciuda intervențiilor chirurgicale repetate la care a fost supus, la data de 05.10.2019, victima a decedat.
Conform raportului de expertiză judiciară din 27.01.2021, întârzierea înlăturării procesului inflamator a generat răspândirea infecției, stabilindu-se o legătură cauzală directă între tergiversarea operației efectuate de medic și deces, iar dacă se înlătura abcesul peretelui abdominal din dreapta în timpul oportun, puteau fi prevenite complicațiile ulterioare și decesul.
Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.
„În calitate de președinte al Societății Urologilor din Republica Moldova îmi exprim îngrijorarea privind condamnarea la doi ani de închisoare a colegului nostru. Profesia medicală este o activitate nobilă, care implică o dedicare personală și profesională, cu riscuri inerente, care din păcate pot provoca inevitabil complicații intra și postoperatorii, indiferent de experiența și dedicarea medicului. Aceste riscuri nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale pentru cei care și-au consacrat viața salvării și îmbunătățirii vieților pacienților. Este tot mai evidentă nevoia de a crea o organizație care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. O astfel de legislație ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis. Actul medical este complex și plin de provocări, iar deciziile medicilor, chiar și cele luate cu maximă prudență și profesionalism, pot avea rezultate imprevizibile din cauza diversității condițiilor și reacțiilor individuale ale pacienților”, menționează în replică președintele Societății Urologilor din Republica Moldova Emil Ceban.