Social

Campania naţională de împădurire a fost lansată astăzi la Mălăieşti. În toată Republica Moldova vor fi sădiți 26 milioane de puieţi

video

Campania naţională de împădurire a fost lansată astăzi la Mălăieşti. În toată Republica Moldova vor fi sădiți 26 milioane de puieţi pe o suprafaţa de aproape 4 mii de hectare. La plantare sunt îndemnaţi să participe şi cetăţenii. Potrivit statisticilor, Republica Moldova are cea mai mică rată de împădurire din Europa, de doar 11%.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe un teren de 40 de hectare din comuna Mălăieşti va apărea o nouă pădure. În acest moment, pământul se ară, după care vor fi plantaţi peste 200 de mii de puieţi de salcâm, stejar şi frasin”.

Plantările vor avea loc în 440 de sectoare din 160 de localităţi.

DOREL RUSU, inginer silvic, Întreprinderea Silvică Orhei: „Pe întreprinderea silvică Orhei avem preconizate 300 de hectare. Avem trei zone, un UCF se plantează cu stejar roşu, paltin şi frasin, restul cu salcâm şi glădiţă. Mai avem şi alte sectoare cu stejar pendunculat şi gorun şi în rest punem practic salcâm.”.

În luna septembrie, Guvernul a semnat un acord de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 200 de milioane de euro, pentru a extinde Programul Național de împădurire. Obiectivul principal al acestui acord, este de a planta, în următorii 4 ani, 63 de mii de hectare de păduri.

SERGIU LAZARENCU, ministrul Mediului din Republica Moldova: „Această finanţare fără precedent ne va permite ca în următorii patru ani să plantăm 63 de mii de hectare de pădure, să construim 30 de depozite de lemn pentru a uşura accesul oamenilor la masa lemnoasă, vom construi un centru seminologic şi trei pepeniere moderne, dar şi vom construi peste 265 de km de drum forestier”.

VICTOR DURBALĂ, director general, Agenția "Moldsilva": „Pentru acest an, noi am avut susţinere bugetară în mai multe etape. La începutul anului au fost alocate 100 de milioane, dintre care de 69 de milioane a fost procurată tehnică: 14 tractoare, 14 mulcere şi 14 rotovatoare, cupă care, celelalte au fost planificate pentru plantarea de primăvară, pentru 3300 de hectare şi acum pentru toamnă deja mai avem bugetat încă 100 de milioane”.

Potrivit Agenţiei Moldsilva, rata de reuşită pentru cele 11 mii de hectare plantate în campania anterioară este de 80% pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Plantările de toamnă vor începe pe 16 noiembrie iar  toţi cei ce doresc să participe, pot găsi detalii pe site-ul oficial al Agenţiei Moldsilva, accesând butonul "Participă la plantări toamna 2024".

author-img_1

Cristian Sava

Reporter