Europenii trebuie să-şi apere propria securitate fără a miza pe sprijinul permanent al Statelor Unite. E mesajul transmis de preşedintele Franţei Emmanuel Macron la summit-ul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta la care participă şi preşedinţii Ucrainei şi Republicii Moldova. Macron a transmis mesajul în contextul îngrijorărilor legate de politica de izolare a Statelor Unite faţă de Europa pe care a promis s-o aplice Donald Trump când va reveni la Casa Albă în luna ianuarie a anului viitor.
În adresarea sa către liderii europeni reuniţi la summit-ul de la Budapesta, preşedintele francez Emmanuel Macron a subliniat că Europa trebuie să ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea deoarece preşedintele ales al Statelor Unite îşi va concentra atenţia asupra intereselor propriilor cetăţeni.
Macron a declarat că europenii trebuie să-şi scrie propria istorie fără a aştepta să facă acest lucru altcineva în locul lor. Unul dintre principalele obiective ale Europei trebuie să rămână sprijinul necondiţinat acordat Ucrainei pentru a nu pierde războiul în faţa Rusiei ceea ce ar pune în pericol securitatea întregului continent.
EMMANUEL MACRON preşedintele Franţei. „Pacea, precum a spus Volodymyr (n.r. Zelenskyy), înseamnă să ajutăm Ucraina să reziste războiului de agresiune rusesc. Poate există diferențe de opinie la această masă, dar sunt profund convins că interesele noastre sunt aceleași. Interesul nostru este ca Rusia să nu câștige acest război. Și astfel, pentru mine, acest moment este atunci când decidem să acționăm, să apărăm interesele noastre naționale și europene deopotrivă, să credem în suveranitatea noastră, în autonomia noastră strategică și să spunem, în esență: nu vrem doar să fim clienți, să fim o piață care este preluată, să delegăm economia noastră, alegerile noastre tehnologice și securitatea noastră altora. Dar vrem să conştientizăm pe deplin problema păcii pe pământul nostru, prosperitatea noastră și modelul nostru democratic”.
Cunoscut pentru opoziţia sa faţă de sprijinul miliar acordat Ucrainei, premierul maghiar Viktor Orban le-a cerut liderilor blocului comunitar să examnieze urgent soluţiile de a readuce pacea în Europa. Potrivit şefului executivului de la Budapesta a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, situaţia în care se află Europa este grea, complicată şi periculoasă", în timp ce războiul "pe care Rusia l-a lansat contra Ucrainei" ameninţă cu o escaladare
La summit-ul de la Budapesta participă şi preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu care se întâlneşte cu șefi de stat și de guvern ai blocului comunitar pentru a discuta despre dezvoltarea economică și procesul de integrare europeană a statului.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova. „Sunt aici, astăzi, pentru a discuta cu liderii Uniunii Europene despre situația din Moldova și despre nevoia noastră de sprijin suplimentar pentru a ne consolida instituțiile, astfel încât acestea să poată proteja mai bine democrația moldovenească. Ne dorim ca deciziile privind Moldova să fie luate de însăşi Moldova, nu de banii veniţi din Rusia. Calea europeană nu este importantă doar pentru Moldova, ci și pentru stabilitatea și securitatea continentului
Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa Președintelui francez Emmanuel Macron și reprezintă o platformă de dialog politic despre pace și securitate pe continent, dar și despre cooperarea dintre statele UE și cele din afara spațiului comunitar”.