Social

Campanie de informare asupra bullying-ului. Peste 70% dintre copiii din Republica Moldova sunt afectați de violență în școli

Campanie de informare asupra bullying-ului. Peste 70% dintre copiii din Republica Moldova sunt afectați de violență în școli

Autoritățile susţin că peste şaptezeci la sută dintre copiii din Republica Moldova sunt afectați de violență și bullying în școli. Din acest motiv a fost organizată o campanie de informare, lansată de Alianța ONG-urilor în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, împreună cu Ministerul Educației. Scopul ei este de a promova toleranța și un climat școlar sigur.

În Republica Moldova, 21% dintre elevi sunt saptaminal victime ale bullying-ului, iar cei mai multi sunt copii cu trăsături fizice diferite. Agresorii sunt adesea mai mari, mai înalți sau se consideră mai deștepți, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Alianța ONG-urilor în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bullying-ul este un factor major de risc pentru sănătatea mintală a tinerilor și poate duce la agravarea depresiei.

DIANA BÎRLIBA, psiholog şcolar: „Izolare, dificultăţi de relaţionare, nedorinţa de a mai merge la şcolăm prezenţa pe corp a unor leziuni, semne vânătăi. Aceste ar fi semne că ar putea să ne vorbească că copii sunt ţinte ale bulingului”.

În cadrul disciplinelor "Dezvoltare personală" și "Educația pentru societate", elevii sunt informați despre fenomen și sunt încurajați să discute despre experiențele lor.

În 2023, în școlile din Republica Moldova au fost raportate aproape  1100 de cazuri de bullying. Prevenirea acestui fenomen depinde de asigurarea unui mediu școlar sigur și prietenos.

RODICA BRAGUŢA, șef, Direcția juridică și resurse umane, Ministerul Educației şi Cercetării: „Fiecare colectiv de copii îşi formează propriile reguli şi pentru fiecare colectiv sunt propriile priorităţi. Evident că este foarte deranjant când nişte chestii de aspect fizic sau de cerinţe speciale vin să acţioneze în calitate de catalizator pentru o situaţie de bullying. Ne-am dori să creştem ltoleranţa şi incluziunea în societate pentru a putea evita aceste fenomene”.

VASILE COROI, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului: „E nevoie desigur să avem psihologi şcolari în toate instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, ar fi desigur de dorit ca fiecare instituţie de învăţământ să aibă o politică de protecţie a copilului şi dezvoltată participative şi cu copii şi cu părinţii”.

În prima zi de joi a lunii noiembrie se marchează anual "Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullying-ului în Școli".

author-img_1

Cristian Sava

Reporter