Decizia finală în cazul medicului din Bălți, condamnat la 2 ani de închisoare, aparține Curții Supreme de Justiție, iar acest caz „sensibil” trebuie tratat cu „cu maximă atenție”, spune ministra Sănătății Ala Nemerenco.
Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, ministra sănătății spune că medicul nu este un criminal și nu consideră că acesta trebuia încătușat direct în sala de judecată: „Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotărâri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură”.
Ala Nemerenco mai solicită tratarea „acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă”. În caz contrar, spune ministra, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.
„În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic”, mai spune Ala Nemerenco.
„Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…”, se mai spune în mesajul ministrei.