Actualitate

Ziua Memoriei și Recunoștinței: 33 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru

post-img
imagine simbol
Sursa foto: expresul.md

Pe 2 martie, Republica Moldova marchează „Ziua Memoriei și Recunoștinței”. În acest an, se împlinesc 33 de ani de la declanșarea Războiului de pe Nistru. În Chișinău, dar și în localitățile Republicii Moldova vor fi organizate mai multe evenimente pentru comemorarea celor căzuți în 1992.

Evenimentele, la Chișinău, vor începe la ora 10:00 cu depuneri de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, va fi organizat un marș al Memoriei spre Monumentul „Maica Îndurerată”, unde va fi organizat un miting solemn. La evenimente vor participa veteranii, conducerea republicii, reprezentanți ai instituțiilor statului, precum și cetățeni.

În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, trupe de cazaci şi gardişti au atacat Comisariatul de Poliţie de la Dubăsari, marcând astfel începutul războiul ruso-moldovenesc. Războiul provocat de Federaţia Rusă a durat aproape cinci luni şi s-a încheiat pe 21 iulie cu semnarea unui armistițiu dintre Rusia şi Republica Moldova. Ulterior, au început negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

La 33 de ani de la semnarea acordului de încetare a focului, regiunea transnistreană, sprijinită de Rusia, rămâne sub controlul administrației separatiste de la Tiraspol. Pe malul stâng al Nistrului, în afară de contingetul rusesc de menținere a păcii, circa 400 de militari, în satul Cobasna, unde se află un depozit de muniții sovietice, staționează ilegal Grupul Operativ de Trupe Rusești, circa 1.500 de militari. Majoritatea militarilor ruși sunt de fapt localnici care au cetățenie rusească.

Conform datelor oficiale, la războiul moldo-rus au participat peste 28.000 de combatanţi. Aproape 300 dintre ei au murit pe câmpul de luptă şi aproape 3.500 au fost răniţi. Conform unei decizii a Parlamentului, ziua de 2 martie a fost declarată Ziua memoriei și recunoștinței, instituită în memoria eroilor căzuți în luptele din anul 1992.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter