Social

Ziua de Conştientizare a Autismului. Aflați povestea de viață a Emiliei, ambasador UNICEF Moldova

Video

Anual, în data de 2 aprilie, este marcată Ziua de Conştientizare a Autismului. Este o ocazie de a promova o mai bună înţelegere a autismului şi de a creşte nivelul de informare a cetăţenilor privind nevoile oamenilor care suferă de această tulburare. Medicii atrag atenţia că, în ciuda stereotipurilor, persoanele cu autism pot avea o viaţă normală. Un exemplu este Emilia, eroina următorului reportaj.

Emilia este o tânără de 19 ani ani, care s-a născut cu autism. Este un exemplu de curaj, determinare şi perseverenţă, în ciuda tuturor stereotipurilor şi discriminărilor din societate.


EMILIA TELEUCĂ: 


La început a fost greu, atât pentru mine, cât şi pentru familia mea. Eram într-o aşa etapă încât nu puteam să vorbesc, nu eram capabilă să-mi demonstrez emoţiile şi nu suportam gălăgia. Mama a depus cea mai multă muncă cu mine, în sensul că în clasele primare m-a învăţat tabla înmulţirii, să citesc, să spun poeziile. Mama a fost unica, cea mai răbdătoare şi cea mai atentă şi de cele mai multe ori înţelegeam prin explicaţiile ei.




LINA BOTNARU, mama Emiliei:

 

Emilia are acum 19 ani. Cu 19 ani în urmă, diagnosticul de autism era un lucru despre care în Moldova nu se cunoştea practic nimic. Au fost asemenea situaţii când medicii îmi spuneau să abandonez copilul şi să fac altul. Alţii stabileau diagnostice, gen epilepsie şi prescriau medicamentele respective. Între timp, in Moldova au fost facute foarte mari progrese la capitolul incluziune pentru a exista scoli, resurse, cadre de sprijin, medicina sa avanseze, iar screeningul copilului cu autism se face la un an si jumatate. Medicii depisteaza lucrul acesta timpuriu.

Emilia s-a dezvoltat mai greu decât alţi copii. A început să vorbească la vârsta de patru ani, iar în copilărie i s-a spus de nenumărate ori că nu va reuşi să înveţe, să crească sau să finalizeze studiile.


EMILIA TELEUCĂ: 

Eu eram introvertă, eu mă temeam să-mi arăt personalitatea pentru că am mai avut episoade proaste în viaţa mea, în copilăria mea. Mulţi mă jigneau pentru că eram un copil ciudat, o creatură specifică, adică nu puteau să mă înţeleagă. Eu prin viziune, prin auz, analizam şi studiam oamenii: cum comunică, cum glumesc, ce comunicare au, despre ce le place să vorbească şi cum să menţii o conversaţie.

Emilia este ambasador UNICEF Moldova, are visuri mari şi planuri ambiţioase.

LINA BOTNARU, mama Emiliei: 


Acum cum este Emilia este un rezultat extraordinar care cumva şterge din momentele negative şi grele din perioada noastră. Noi încercăm în familie să ne focusăm pe lucruri pozitive şi faptul că Emilia astăzi este în liceu şi se pregăteşte să dea bacul este foarte important. Foarte puţini dintre copii autişti pot să spună că au ajuns la ambiţia asta şi că îşi doresc să meargă la facultate.


EMILIA TELEUCĂ: 


Eu iubesc mai mult să ascult inima decât creierul. Mi-ar plăcea să fiu psiholog. Este un lucru pe care mi l-am dorit mereu.


În Republica Moldova, îngrijirea specializată pentru copii cu autism este disponibilă în 40 de centre comunitare de sănătate mintală. La sfârșitul anului 2024, sub supravegherea medicilor, erau 1817 persoane, dintre care 1684 de copii.


REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter