Extern

Casa Albă explică de ce Rusia nu este vizată de noile tarife impuse de Trump

post-img
Donald Trump

Președintele Donald Trump a anunțat miercuri un set extins de tarife comerciale reciproce, declarând că țara sa ”a fost jefuită, prădată, violată, devastată” de alte națiuni.

Din cele 180 de țări, inclusiv aliați ai SUA, care vor fi afectate de aceste tarife, Rusia nu se află pe listă, scrie Newsweek

După anunțul făcut în grădina Casei Albe, un oficial a explicat pentru NOTUS că Rusia nu este inclusă deoarece „sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina au redus deja la zero schimburile comerciale dintre cele două țări”.

În schimb, Ucraina, afectată de război, va fi vizată de un tarif vamal de 10%, iar multe foste republici sovietice sunt, de asemenea, pe lista lui Trump, potrivit TVR Info.

Belarus, Cuba și Coreea de Nord, alte state aflate sub sancțiuni americane, nu au fost incluse în această rundă de tarife reciproce. Totuși, Iranul și Siria, care se confruntă deja cu embargouri severe, vor fi afectate de tarife suplimentare de 10%, respectiv 40%.

De ce este important

Rusia încearcă să obțină ridicarea sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a invaziei Ucrainei, sancțiuni care au afectat grav economia sa. Uniunea Europeană a descris măsurile luate împotriva Moscovei drept „masive și fără precedent”.

Începând din timpul administrației Biden, SUA au impus o serie de sancțiuni menite să lovească sectoare-cheie ale economiei ruse, inclusiv energie, finanțe, apărare și tehnologie. Băncile rusești au fost excluse din sistemul financiar global, activele oligarhilor au fost înghețate, iar exporturile de tehnologie către Rusia au fost restricționate.

De asemenea, sancțiunile au vizat persoane din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin, în încercarea de a izola elita politică și economică a țării.

Reacția Congresului

Senatorii Lindsey Graham (Republican, Carolina de Sud) și Richard Blumenthal (Democrat, Connecticut) sunt inițiatorii unui proiect de lege bipartizan care propune noi sancțiuni asupra Rusiei și a entităților care sprijină agresiunea lui Putin, în cazul în care Moscova nu se angajează în negocieri de pace sau dacă subminează suveranitatea Ucrainei.

Acest proiect de lege, sprijinit de 50 de senatori din ambele tabere politice, ar impune tarife de 500% asupra importurilor din țările care cumpără petrol, gaze sau uraniu din Rusia.

Duminică, Trump a declarat că va impune „tarife secundare” asupra țărilor care continuă să achiziționeze petrol rusesc, dacă Moscova nu acceptă un acord de încetare a focului în Ucraina.

Ce urmează?

Dacă vor fi aplicate, aceste tarife secundare ar putea afecta state precum China, India, Turcia și unele țări europene, printre care Ungaria, Slovacia și Cehia.

Profesorul de economie Jun Du, de la Aston Business School, a explicat pentru Newsweek că astfel de măsuri ar putea „descuraja evitarea sancțiunilor prin intermediari, ar crește costurile comerțului cu Rusia și ar menține presiunea asupra Moscovei”.

Rămâne de văzut cum vor răspunde aliații SUA și dacă aceste măsuri vor forța Rusia să accepte un acord de pace.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter