Social

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru turiști

Video

Astăzi începe un nou sezon de vizitare la Cetatea Soroca. În perioada rece, cât a fost întreruptă activitatea turistică a obiectivului, s-au mai făcut unele lucrări de renovare la temniţa veche şi la capelă, unde se vor oficia şi slujbe religioase. De-a lungul timpului cetatea a trecut, de altfel, prin ample lucrări de renovare în cadrul proiectului transfrontalier "Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui".

Obiectivul istoric s-a bucurat astăzi de vizitatori chiar de la primele ore ale dimineţii. Printre ei şi străini.


Este primul obiectiv turistic vizitat din întregul tur preconizat în Republica Moldova. Este foarte frumos: arhitectura caselor, celebra cetate şi, în special, priveliştea panoramică a râului Nistru.


Cei mai mulţi dintre cei care trec pragul obiectivului sunt curioşi să vadă cum s-a schimbat înfăţişarea cetăţii după lucrările de renovare.


Am venit să văd întrucât am auzit că este ceva nou. Au făcut şi un fel de temniţă.

Am fost până la restaurare, nu era atât de bine. Acum este foarte frumos. Să vină toţi sorocenii dar şi locuitorii din întreaga ţară, precum şi cetăţenii străini să admire fortăreaţa noastră veche.

Înainte de redeschiderea cetății a fost amenajată și capela religioasă, altarul fiind confecţionat în România. Aici vor fi oficiate cununii si se vor ţine lecţii. În premieră, a fost amenajat un nou spațiu expozițional, de peste 30 de metri pătrați, în locul unei foste temnițe a fortăreţei.

DUMITRU UNGUREANU muzeograf:

Capela este un loc important din Cetate. Cunoaştem că domnitorul Ştefan cel Mare este proclamat în rândul celor sfinţi datorită faptului că a fost canonizat şi transmis în rândul celor sfinţi, inclusiv, a fost numit de Papa de la Roma: "Atletul lui Hristos". Plus, s-a reamenajat vechiul altar care a existat în Cetatea Soroca.


La Cetatea Soroca mai sunt, însă, multe de făcut.  

DUMITRU UNGUREANU, muzeograf:

În prezent, Consiliul Raional Soroca şi Direcţia Arhitectură au înaintat o serie de lucrări spre Ministerul Culturii. Probabil, în următoare etapă banii vor fi utilizaţi pentru a reabilita unele lucrări ale proiectului rămase în urmă.

Fortăreaţa va fi deschisă publicului de miercuri până duminică, între orele 9:30 și 17:30. Prețul biletului de intrare este de 30 de lei, copiii de la șapte la 17 ani vor achita câte 10 lei, iar cei mai mici vor intra gratis.


De asemenea, sunt disponibile serviciile de ghidaj pentru grupuri, gratuit, dar cu o înregistrare prealabilă. Pe parcursul sezonului rece cetatea va fi închisă din nou.  


REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter