Extern

Ministrul britanic al Apărării și-a exprimat interesul de a deveni viitorul secretar general al NATO

post-img
Ministrul britanic al Apărării și-a exprimat interesul de a deveni viitorul secretar general al NATO

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a exprimat interesul de a conduce NATO, afirmând că postul de conducere, care va deveni vacant în toamna acestui an, ar fi „fantastic”, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Wallace s-a poziționat anterior ca și candidat, deoarece mandatul actualului secretar general al Alianței, Jens Stoltenberg, expiră în septembrie. Britanicul a indicat din nou că ar fi dornic să îi succeadă lui Stoltenberg, în timpul unei călătorii la Berlin pentru discuții despre Ucraina cu omologul său german Boris Pistorius.

„Întotdeauna am spus că ar fi o slujbă bună. Este o slujbă care mi-ar plăcea. Dar îmi place și munca pe care o fac acum. Adică, să fiu ministrul Apărării al guvernului britanic într-un moment de reformă și investiții, la fel ca Boris Pistorius”, a declarat Wallace pentru agenția germană de presă dpa.

El a adăugat că funcția de secretar general al Alianței „este fantastică, iar NATO este o parte incredibil de importantă a tuturor valorilor noastre”, dar că „nu eu sunt cel care trebuie să decid. Este decizia tuturor celorlalți aliați”.

Cursa pentru postul de conducere s-a intețit, Stoltenberg indicând că nu va solicita o nouă prelungire a mandatului după aproape un deceniu în funcție. De obicei, statele membre ale NATO decid în spatele scenei asupra viitorului șef al Alianței.

Wallace ar trebui să învingă opoziția celor despre care se spune că ar face presiuni pentru o femeie sau pentru cineva din Europa de Est, precum și a Franței, care ar prefera, se pare, un candidat din UE.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter