Social

Încă un monument în cinstea eroilor români, în raionul Rezina

Monumentul eroilor romani
Sursa video: TVR MOLDOVA

Încă un monument va veghea memoria eroilor români căzuți în iulie 1941, pe malul Nistrului. Acesta a fost inaugurat în satul Slobozia-Horodişte, din raionul Rezina. Memorialul a fost ridicat la inițiativa asociațiilor de veterani de pe ambele maluri ale Prutului, localnicilor și celor din diaspora.

Cimitirul din curtea bisericii din satul Slobozia-Horodişte, raionul Rezina, în care zac osemintele unor ostaşi români, era părăsit. Potrivit localnicilor, pe timpurile sovieticilor acolo era o groapă de gunoi. Localnicii şi autorităţile au redus la viaţă acest loc.

VERA CIMBIR viceprimar satul Slobozia-Horodişte, raionul Rezina: "Vom transmite tinerei generații această amintire şi ei vor şti de ce este monument, de ce sunt cruci, cine e aici, de ce este important şi să păstrăm curățenia."

"Aici au fost înmormântați nişte români care au luptat. Strămoșii noștri i-au adus de pe un deal şi i-au îngropat şi în constea lor a fost construit un monument."

Monumentul cântăreşte 8 tone, are o înălțime de 4 metri şi a fost sculptat în piatră de meșterul Alexandru Cojocaru, din Cosăuți-Soroca. A fost sfinţit de preoți din ambele Mitropolii, cea a Basarabiei și cea a Moldovei.

Colonel ANATOL CARAMAN Președintele Asociației Veteranilor Războiului din 1992, Tiras-Tighina: "Aici sunt înmormântați dorobanți şi pioneri. Ăștia se retrăgeau, armata română în mâna înapoi peste Nistru şi un proiectil a inamicului a nimerit pe pluta lor şi jumătate de pluton a fost nimicit."

NICOLAE MOISE președintele Asociaţiei "Regina Maria", Vălenii de Munte-Prahova, România: "Încercăm să păstrăm în continuare să tresare puțin mințile, sufletele românilor că aici este pământ românesc şi noi niciodată nu am cucerit pe nimeni, noi ne-am aparat."

Evenimenul a culminat cu un spectacol pregătit de profesorii şi elevii şcolii primare din Slobozia-Horodişte.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter