Social

Într-o școală din Soroca învață doar nouă elevi, iar Ministerul Educației și autoritățile raionale își pasează responsabilitatea

Într-o școală din Soroca învață doar nouă elevi, iar Ministerul Educației și autoritățile raionale își pasează responsabilitatea

În timp ce pentru majoritatea şcolilor începutul de an de studii înseamnă forfotă şi agitaţie pe holuri, în Republica Moldova sunt şi instituţii unde în sălile de clasă bate vântul. Bunăoară la Soroca, unde într-o şcoală primară învaţă doar nouă elevi şi are trei angajaţi - directorul şi două învăţătoare. În majoritatea cazurilor, lecţiile se desfăşoară concomitent, în aceaşi sală de clasă, deşi elevii au vârste diferite. Solicitaţi pentru o reacţie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei de la Chişinău şi autorităţile raionale îşi pasează responsabilitatea.

ZFR

Coridoare goale şi materii predate sumultan în aceeaşi sală de clasă. Aşa a început noul an de învăţământ la Şcoala primară din satul Tătărăuca Nouă din raionul Soroca. Elevii pot fi lesne număraţi pe degetele de la cele două mâini. Pe lângă cei nouă şcolari, în şcoală activează două învǎțǎtoare şi directorul instituției. Trei copii sunt în clasa a doua şi şase sunt în clasa a treia. Dascălii spun că doar lecţiile de Limbă românǎ și Matematicǎ au loc separat, restul - laolaltă.

SVETLANA SACOVSCHI învăţătoare: Lucrăm independent, mai mult. Independent predau la o clasă, celorlalţi, la fel, le predau independent. Apoi invers, ne schimbăm, iată aşa. Instruire simultană. În acest an, la şcoala din Tătărăuca Nouă nu a fost înscris niciun copil de clasa I. Dascălii mărturisesc că le este greu ca în 45 de minute să le predea materii diferite unor elevi de vârste diferite.

SILVIA CODREANU învăţătoare: Ne vine greu pentru că nu avem o singură clasă, dar e combinată, orele de limbă maternă şi matematică se fac separat, deja e foarte bine, celelalte însă se fac combinate. Şi e foarte greu în timpul lecţiei.

O situaţie trasă la indigo o găsim şi în satul vecin, Sobari, unde, la fel, sunt doar nouă elevii.

DIANA VRÎNCEAN director, şcoală primar: În şcoala avem 9 elevi, clasa I-a – 4, a II-a – 2, a III-a sunt 3. Clasa a IV-a nu avem din păcate. Ceea ce ţine de educaţie: ora de educaţie fizică, muzicală şi plastică, clasele sunt împreună iar obiectele de bază: limba română, matematică şi limba franceză – separat.

ZFR

Contactaţi de TVR MOLDOVA, reprezentaţii Ministerului Educaţiei şi autorităţile raionale îşi pasează responsabilitatea. Potrivit şefului interimar al Direcţiei de Învăţământ Soroca, la începutul acestui an şcolar a fost organizată o şedinţă raională în care s-a pus în discuţie situaţia din cele două şcoli. Atunci s-a votat unanim prelungirea studiilor la aceste instituţii de învăţământ, în baza unui ordin al Ministerului de Educaţiei, aprobat în 2019, care permite instruirea simultană în ciclul primar.

ELENA PRODAN şef interimar, Direcţia Învăţământ Soroca: "Asta este părerea autorităţilor raionale că nu doresc să închidă şcoli cât de mici ar fi şi bugetul acestora pe care îl consumă. Nu trebuie să închidem şcoli fiindcă atunci depopulăm localităţile rurale. Părinţii prezenţi la şedinţă din ambele instituţii vizate au fost unanim de acord că ar trebui copiii să îşi continuă studiile în instituţiile unde sunt."

Iar reprezentaţii Ministerului Educaţiei spun că Direcţia de învăţământ raională este responsabilă de elaborarea politicilor şi buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ şi nu poate interveni.

MARCELINA BALECA reprezentant Ministerul Educaţiei: "Noi de fiecare dată purtăm dialog cu fiecare autoritate în parte dar ziceam: este decizia acestei autorităţi să ia în calcul o asemenea oportunitate de a duce copiii de la şcoli mici la şcoli mari. Noi nu suntem reprezentanţi ai consiliului raional, noi nu avem drept de vot în acest consiliu."

În iulie 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevede că fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani. În acest an de învăţământ, zece școli din Republica Moldova au fost închise, iar alte 13 școli au fost reorganizate prin fuziune.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter