Cultură

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de Sfinţi Mucenici

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de Sfinţi Mucenici

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Ostași în armata romană, ei au fost executați pentru că au ales creștinismul. De dimineaţă, în bisericile din Republica Moldova au fost oficiate slujbe religioase. Gospodinele au împărţit de pomană copturi, numite mucenici. Iar bărbaţii, potrivit tradiţiei, pot bea 40 de pahare cu vin, care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de martiri din cetatea Sevastei.

Mai mulţi creştini au ales să-şi înceapă ziua la biserică, la sfânta liturghie dedicată sărbătorii celor 40 de Muncenici.

„Ieri a fost ziua când s-au copt sfinţii. Care nu putem coace îi cumpărăm de la magazine. Astăzi este ziua celor 40 de mucenici, pe care îi aducem la biserică şi ascultăm sfânta liturghie.”

„De obicei sărbătorim. Nu lucrăm şi venim să ne rugăm la Dumnezeu pentru pace şi linişte şi sănătate să avem.”

Cei 40 de Sfinţi Mucenici au fost ostaşi în armata romană. Pentru a-i convinge să renunţe la creştinism, au fost duşi într-un lac cu apă rece.

„Istoria ne spune că cei 40 de sfinţi au fost dezbrăcaţi goi şi aruncaţi în râul îngheţat. Unii din ei strigau: " Cât de tare ne frige apa că este fierbinte" iar alţii strigau " Cât de tare ne înfierbântă mila Domnului care s-a revărsat peste noi". Este o sărbătoare foarte frumoasă şi probabil tot creştinul o să,rbătoreşte chiar dacă nu toţi sunt prezenţi la bisertică.”

ANDREI DELEU, preot, paroh al Bisericii "Adormirea Maicii Domnului": „Au fost adevăraţi ostaşi ai lui Hristos şi din aceste considerente biserica întotdeauna cinsteşte cu mare dragoste, cu mare evlavie. Sfinţişorii care sunt copţi de către gospodinele noastre creştine şi sunt aduşi la biserică pentru a fi sfinţiţi. După aceştia sunt oferiţi copilaşilor, celor aflaţi în suferinţă, celor bolnavi. Se spune că astăzi se deschide şi cerul.”

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de sărbătoarea celor 40 de Mucenici este ca bărbaţii să bea 40 de pahare cu vin. Pentru că măsura e importantă în băututură, majoritatea spun că mai degrabă gustă din vin.

ION CERNIŢCHI, locuitor Bubuieci: „Nu e numaidecât să bem obligatoriu 40 sau 44 de pahare şi să îmbătăm şi să nu ştim ce să facem cu noi. Trebuieşte în normă. Noroc, sănătate bucurie şi un an roditor, cu ploaie şi principalul pace la toată lumea.”

NINA CERNIŢCHI, locuitoare Bubuieci: „Dăm de pomană, pe urmă venim cinstim sfinţii şi mai departe ne odihnim azi. Azi e zi de odihnă.”

În credinţa populară se spune că de sărbătoarea Mucenicilor se încheie zilele babelor şi vine o perioadă caldă și însorită.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter