Social

Poţi deprinde şi învăţa lucruri noi la orice vârstă. Asta şi-au propus organizatorii unor cursuri gratuite de la USM. Ce vârstă trebuie să aibă studenţii seniori şi când încep înscrierile

Poţi deprinde şi învăţa lucruri noi la orice vârstă. Asta şi-au propus organizatorii unor cursuri gratuite de la USM. Ce vârstă trebuie să aibă studenţii seniori şi când încep înscrierile

"Universitatea pentru vârsta a treia" îşi deschide porţile din luna octombrie, la Chişinău. Oferta educaţională pentru vârstnicii din Republica Moldova face parte din programul național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă. Astfel, cei care au împlinit 60 ani pot participa gratuit la cursurile organizate de USM. Înscrierile deja au început.

"Universitatea pentru vârsta a treia" este o premieră pentru Republica Moldova şi promovează învăţarea pe tot parcursul vieţii. Această oportunitate se adresează persoanelor de peste 60 de ani care vor să devină sau să redevină studenţi. Deocamdată vorbim despre o etapă pilot a acestui proiect, în cadrul căreia se vor desfăşura cursuri gratuite cu tematica: Dezvoltarea abilităților digitale" şi "Starea de bine și comunicarea între generații". Durata totală a unui curs este de 12 ore, repartizate în perioada octombrie 2023-aprilie 2024.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: Vor fi oferite posibilităţi de instruire pentru cei care vor să se recalifice, să redescopere un domeniu nou, pur şi simplu să fie implicaţi într-un proces educaţional.

ALIONA CREŢU, şef Serviciul Politici Demografice, ministerul Muncii: Este un curs adaptat vârstnicilor, este un curs prietenos acestei categorii de vârstă, sperăm mult că se vor simţi confortabil. Şi noi vom încuraja şi programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active crearea acestor tipuri de universităţi şi în alte localităţi.

Conceptul este implementat în parteneriat cu ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova şi Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. În această primă etapă a proiectului vor fi acceptate doar 20 de persoane, selecţionate prin concurs. Prioritate vor avea vârstnicii activi, implicaţi, deja, în activităţi de voluntariat. Cererile de înscriere pot fi depuse în format fizic sau online până pe 25 septembrie. La finalul cursurilor absolvenţii vor obţine diplome şi certificate de studii.

ALIONA CRISTEI, analist programe "Populaţie şi Dezvoltare", UNFPA Moldova: Venim cu un program ce ţine de consolidarea rezilienţa demografice şi cu o serie de acţiuni, iar una din acţiuni ţine de susţinerea populaţiei vârsnice care ei să fie activi, să participe la viaţa societăţii, să aibă o viaţă activă şi sănătoasă.

"Nu am eu timp pentru cursuri, sunt la pensie dar în timpul liber lucrez că nu-mi ajung banii." "Interesant, vedem cine se mai înscrie că noi şi vrem să ne odihnim."

Peste 20 la sută din populaţia Republicii Moldova este formată din persoane cu vârsta de peste 60 de ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter