Republica Moldova trece la ora de vară la sfârșitul acestei săptămâni. Duminică, ora 3 va deveni ora 4. Medicii avertizează că persoanele vârstnice, copiii, și cei cu afecțiuni cronice este posibil să aibă nevoie de timp pentru a se adapta.
Utilitatea schimbării orei este pusă uneori la îndoială.
Trezirea este puțin mai greoaie. Pe parcursul zilei, apare o ușoară somnolență. Dar acest lucru se întâmplă și când zbori și când există o diferență de o oră sau două, chiar și în Europa, se simte ceva asemănător. În general, totuși, este bine. Oricum, vom avea mai multă lumină, economii.
Din punctul meu de vedere, schimbarea orei nu mai este relevantă în contextul economiei de energie electrică. De obicei, se vehiculează că acest lucru ar fi motivul. Eu consider că este inutil.
Specialiștii avertizează că adaptarea la schimbarea orei poate dura pentru unii si două săptămâni, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cronice.
ADRIAN LUPUȘOR, neurolog, specialist în somnologie: Crește și numărul infarctelor miocardice și al accidentelor cerebrovasculare în prima perioadă după schimbarea orei, dar și persoanele care suferă de insomnie sau alte tulburări de somn sunt afectate. Problemele cronice se pot agrava, iar pacienții cu patologii cronice vor suferi în primul rând, însă efectele negative se vor resimți și asupra celorlalți.
Pentru un somn sănătos, psihologii recomandă mișcare, o dietă bogată în vitamine și minerale, dar și câteva metode care ne ajută să adormim.
SVETLANA GOREA, psiholog: Este bine să faci meditații, să stai într-un loc liniștit sau să citești o carte mai ușoară. Deși pare o glumă, cititul unei cărți te poate ajuta să adormi. În acest caz, este recomandat să citești, deoarece îți oferă o stare mai calmă și liniștită.
Schimbarea orei a fost introdusă pentru a crește numărul de ore de lumină natural și este benefică pentru cei care lucrează în agricultură. În 2018, Uniunea Europeană a propus eliminarea schimbării orei, însă multe țări s-au opus.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Mihai Lisnic