Astăzi este marcată ziua dragostei sau Dragobetele, o tradiţie populară românescă străveche care celebrează iubirea, tinereţea şi care prevesteşte primăvara şi reînnoirea naturii. Potrivit legendei, Dragobete era fiul Babei Dochia, un tânăr frumos şi vesel, care îi bucura pe oameni cu prezenţa şi cântecul său, dar care era şi protectorul iubirii tinerilor.
Dragobetele a fost sărbătorit şi la Chişinău, la Şcoala de Muzică "Eugen Doga", printr-un spectacol sub genericul "Cu drag, de Dragobete".
„Dragostea pentru mine este un sentiment care poate fi pentru mai multe persoane, dar trebuie să fie sincere, trebuie să fie din inimă. Dacă nu este din inimă, nu iubeşti acea persoană...Dragostea pentru mine este un sentiment care nu mereu poate fi redat. Nu pentru toate persoanele simţi acest sentiment. Dragostea este ca o căldură”.
OXANA MARDARE, cadru didactic: „Nu degeaba se spune "Dragobetele sărută fetele". Dragobete daruieşte prin acel sărut primăvaratic, daruieşte bucurie şi dragoste. Seamănă în lume acea bunătate, acea reînviere a naturii, acea bucurie, acea profunzime a sufletului”.
ALA ŢURCANU, director, Şcoala de Muzică "Eugen Doga": „Sunt de fapt tradiţii cu o conotaţie foarte profunda in cultura romaneasca. Sarbatorim festivitatea dragostei, a iubirii. Dragostea reprezintă o afecţiune complexă. În cazul de faţă, copiii vor manifesta dragostea faţă de muzică”.
Se spune că în această zi, fetele şi băieţii îşi mărturiseau sentimentele, iar cei care se sărutau de Dragobete rămân împreună tot anul. Tradiţia mai spune că este bine să fii vesel, să râzi şi să îti deschizi sufletul către iubire.
„Dragostea, dar mai ales dragostea necondiţionată este un moment foarte puternic în viaţa fiecărui om. Mie foarte mult îmi place când la acest colectiv al Şcolii de Muzică "Eugen Doga" se sărbătoreşte ziua dragostei şi, după cum vedeţi, avem copiii mici. Deoarece totul merită în viaţa asta de făcut cu multă dragoste, noi educăm dragostea în copii mici încă de la această vârstă”.
„Pentru mine dragostea se asimilează cu familia. Este acel sentiment de siguranţă, de pace, pe care îl simţeam la sânul mamei şi care ulterior acum a crescut în dragoste pentru patrie, dragoste pentru lucrul bine făcut, dragoste pentru un soţ bun alături”.
Această zi specială marchează nu doar iubirea, ci și curajul de a începe un nou drum în doi. Astăzi, 36 de cupluri şi-au unit destinele la serviciile de stare civilă, un număr dublu față de aceeași zi a anului trecut.