Actualitate

Construcții cu multe semne de întrebare, în Chișinău

Construcții cu multe semne de întrebare, în Chișinăi

În goană după profit, multe firme de construcţii din Chişinău sfidează legea. De exemplu, pe strada Nicolae Testemițanu, din cartierul Telecentru, pe un teren destinat caselor unifamiliale se construieşte un bloc de locuințe. Primăria Chișinău și Inspecția pentru Supraveghere Tehnică încearcă de jumătate de an să blocheze lucrările, însă fără rost. Agentul economic insistă că are actele necesare pentru construcţie şi îşi desfăşoară activitatea nestingherit.

Despre construcția ilegală de pe strada Nicolae Testemițanu, nr. 12, v-am relatat de mai multe ori, inclusiv când proiectul imobiliar era la etapa incipientă. Autoritățile locale spuneau atunci că firma nu are autorizație pentru noua construcție. Agentul imobiliar a fost acționat în judecată, iar gardul din jurul şantierului a fost scos. Chiar şi aşa, lucrările au evoluat, spre indignarea oamenilor.


NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Lucrările pe şantier avansează destul de repede. Până acum au fost ridicate şase etaje. Şi astăzi, pe şantier, pot fi observate zeci de persoane, implicate în diverse activităţi. Majoritatea muncitorilor sunt fără căşti de protecţie şi, se pare că, sfidează normele de securitate şi siguranţă.”

„Tehnica securităţii nu se respectă în proporţie de 90 la sută. Şantierul nu este îngrădit şi nici semne de avertizare că sunt efectuate lucrări de construcţie”.

„Aici sunt foarte multe case. Cred că oamenii sunt deranjaţi. E multă gălăgie, tehnică. Recent, au blocat drumul. Evident că este ilegal. Responsabilii ar trebui să fie sancţionaţi pentru aşa ceva.”

„Cred că stă cineva acolo, undeva sus care au finanţe şi nu poate să-i oprească nimeni. Aşa e din păcate la noi în ţară. Şi nu numai în construcţii.”

Blocul se află pe un teren unde, conform regulamentului de urbanism, pot fi construite doar case unifamiliale. Inspecția pentru Supraveghere Tehnică a efectuat mai multe controale și chiar a cerut blocarea lucrărilor.

ION MORARU, şef, Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică: „Noi deja am epuizat toate acţiunile.  Dânşii au contestat controlul nostru, suntem în instanţă. Aşteptăm decizia definitivă. Dacă instanţa se va expune că este un obiect neautorizat va fi procedura de demolare.”

Reprezentanții companiei de construcții au declarat, anterior, pentru TVR MOLDOVA că au cumpărat terenul și bunurile de acesta de la o altă companie aflată în proces de faliment, dar care avea toate autorizațiile de construcție. 

Am încercat să obținem un comentariu și de la pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. 

Un alt proiect imobiliar cu semne de întrebare este în plină desfășurare pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus. În lipsa unui aviz pozitiv din partea Ministerului Culturii, dar cu acordul Primăriei Chişinău, acolo urmează să fie ridicat un bloc cu 15 etaje. Astfel, după o pauză de cinci ani, lucrările de pe șantierul cu ruinele fostului cinematograf Gaudeamus au fost reluate.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Ruinele fostului cinematograf Gaudeamus au fost îngrădite cu un gard înalt de peste doi metri. Muncitorii sunt antrenaţi, în continuare, în lucrări de amenajare a şantierului, iar accesul în interior, este, în prezent, restricţionat.”

Reprezentanții Ministerului Culturii au declarat că cinematograful Gaudeamus a fost demolat ilegal. Potrivit instituției, arhitecții, verificatorii și reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău au încălcat legislația națională care reglementează procesul de proiectare și emitere a autorizațiilor de construcție. Reprezentanții Ministerului Culturii, împreună cu Agenția de Inspectare a Monumentelor, au solicitat instanței anularea actelor permisive pentru edificarea construcției cu 15 etaje și tragerea la răspunderea specialiștilor care au realizat proiectul.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter