Social

Republica Moldova rămâne un adăpost pentru mii de refugiați ucraineni

post-img
imagine simbol

Au plecat de acasă pentru a-și salva copii de ororile războiului. Mii de femei refugiate din Ucraina, deși au reușit să se integreze și să iubească Republica Moldova, duc dorul de casă în fiecare zi. Sunt mândre de cei care au rămas să apere țara și rezistă cu demnitate în fața atacurilor rusești. Refugiații speră că războiul se va încheia în acest an și se vor putea întoarce acasă, într-o Ucraină liberă și puternică.

„Sirene, explozii. Inițial nu am înțeles ce se petrece. Mi-era frică să stau în apartament. Era lângă mare și din acea direcție tot zburau obiecte. Foarte multe familii distruse, mulți au plecat, cine va reconstrui totul?”.


Vera Obuhova a plecat din Odesa la o lună după invazia rusă. A venit în Republica Moldova împreună cu cei patru copii ai ei, dintre care unul suferă de autism. A stat o periodă la rude, cu speranța că se vor întoarce acasă.


VERA OBUHOVA, refugiată, Ucraina: „Nu am vrut să traumăm copiii. Ei văd, aud totul, dar am vrea ca ei să-și trăiască copilăria frumos”.


Peste opt luni, a venit în R.Moldova și tatăl copiilor. A avut permisiunea de a pleca Ucraina, căci avea o familie numeroasă. Bărbatul a reușit să se angajeze, iar în scurt timp familia și-a închiriat o locuință. Copiii au fost înscriși la școlile din Chișinău și beneficiază de sprijin financiar și umanitar.


VERA OBUHOVA refugiată, Odesa: „Ne străduim să ne integrăm în societate, să ne câștigăm existența, căci nu putem miza doar pe ajutoare. Eu fac magistratura, logopedie la Facultatea Psihopedagogie Specială. Dacă la început credeam că "acasă" e doar acolo, acum mi se pare 30% că și aici e casa noastră”.


Marina Kotovskaia a venit în Republica Moldova pe 5 martie, la 10 zile după ce Rusia a invadat Ucraina. Cu inima grea, tânăra și-a luat copilul de doi ani în brațe și a trecut pe jos granița cu R.Moldova. Acasă a rămas soțul, militar de profesie.


MARINA KOTOVSKAIA refugiată, Odesa: „Mai mult de un an am locuit la o familie de moldoveni, acum la o locuință socială a Diaconiei. Acasă, în Odesa, a rămas soțul meu, el e militar. Ei (n.r. militarii) tot speră că totul se va încheia în acest an. Sunt obosiți”.


Femeia are, însă, rude care locuiesc în regiunile ocupate de soldații ruși.


MARINA KOTOVSKAIA refugiată, Odesa: „Părinții mei și sora mai mare trăiesc sub ocupația rusă chiar din prima zi de război, în Zaporojie. Starea lor psihologică e dificilă”.


A încercat să-și protejeze copilul de ororile războiului și Ana Garobeț. S-au refugiat în R.Moldova la doar câteva ore după invazie. Au stat o perioadă în una din țările europene, dar au decis să revină în R.Moldova, pentru că e mai aproape de casă, nu există bariere lingvistice și oamenii sunt parcă mai calzi.


ANA GAROBEȚ refugiată, Odesa: „A sunat tatăl copilului și mi-a spus că s-a început războiul și că trebuie urgent să ne facem bagajele. Inițial nu am crezut. Am rămas surprinși de faptul cum am fost întâmpinați, aici, în R.Moldova. Oameni cu inimă mare. Nicăieri, în Europa, pe unde am fost, nu am fost primiți așa”.


Cele trei femei și copii lor au beneficiat și beneficiază în continuare de sprijin în cadrul Centrului Multifuncțional pentru Copil și Familie "Sfânta Ana", deschis de Misiunea Socială "Diaconia", la trei luni de la începutul războiului.  Până acum, Centrul a oferit sprijin pentru 6 mii de femei și copii refugiați din Ucraina.


IRAIDA CAZAC manager, Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie "Sfânta Ana": „Au rămas beneficari mamele cu mulți copii, bătrânii, invalizii, cele mai vulnerabile categorii. Le-am oferit produse alimentare, igienice, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, vouchere pentru produse alimentare. 300 de femei, constant în ultimii doi ani, vin la consiliere”.


De la începutul războiului, în R.Moldova au intrat un milion 244 de mii de ucraineni. Peste 127 mii se află în continuare pe teritoriul țării. În prezent, în R.Moldova sunt active 26 de Centre de plasament temporar, cu o capacitate totală de 1671 de persoane. Pe lângă sprijin umanitar, 53 de mii de refugiați  beneficiază de un ajutor financiar de 2.200 lei pe lună oferit de către Înaltul Comisariat a Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Potrivit ANOFM, la sfirsitul anului 2024, erau încadrați oficial în câmpul muncii 1.600 de cetățeni din Ucraina.



NUMĂRUL UCRAINENILOR REFUGIAȚI ÎN R.MOLDOVA  
               PERIOADA 24 febr. 2022 - 24 febr. 2025

AU INTRAT ÎN R.MOLDOVA         1.244.453 refugiați ucraineni
SE AFLĂ PE TERITORIUL ȚĂRII   127.786 refugiați ucraineni

Refugiații speră că acest război nedrept și sângeros se va încheia cât de curând și se vor întoarce acasă într-o Ucraină liberă și puternică.

„O singură dorință, să ne întoarcem acasă. Va fi o perioadă îndelungată de reconstrucție, dar cred că va fi o țară demnă. Cred în asta. Aș vrea să o văd puternică, în forță!”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter