Sărbătorile de iarnă înseamnă, mai mult decât orice, momente frumoase alături de familie. În această perioadă, mii de basarabeni care locuiesc peste hotare revin, cu emoţie şi bucurie, acasă pentru a petrece câteva zile pe meleagurile natale, pentru a revedea locuri şi oameni dragi şi a gusta din bucatele tradiţionale moldoveneşti.
Terminalul sosiri al Aeroportului Internaţional Chişinău a fost astăzi plin, iar îmbraţişările şi lacrimile de emoţie au luat deseori locul cuvintelor.
Odată ce uşile sălii de aşteptare s-au deschis, părinţii şi-au îmbrăţişat copii reveniţi din ţări îndepărtate, iar nepoţii au alergat spre bunici.
Cristina locuieşte cu familia sa în Franţa, de mai bine de 10 ani. În momentul revederii cu cei dragi, lacrimile nu au mai putut fi oprite.
CRISTINA TOCAN basarabeancă stabilită în Franţa: „Vin cu gânduri pozitive nu mi-am văzut părinţii de trei ani şi am nişte emoţii foarte mari. Sărbătorile pentru mine înseamnă ceva sfânt, ceva de nedescris. Suntem împreună cu familia, cu buneii”
Basarabenii care trăiesc în alte ţări spun că nimic nu se poate compara cu sărbătorile de acasă.
ALINA COJOCARU basarabeancă stabilită în Franţa: „Cu lacrimi şi emoţii de bucurie. De cât timp nu aţi mai fost acasă? De un an jumătate s-au adunat toţi la casa părintească pentru a face revelionul şi Crăciunul şi după şapte zile ne întoarcem înapoi. E scurtă vacanţa? Foarte scurtă, dar bien primită.”
CĂTĂLINA ROTARU basarabeancă stabilită în Marea Britanie: „Am aşteptat foarte mult mai ales că la sărbătorile de iarnă este foarte frumos la noi în ţară. Într-o ţară străină nu este aceiaşi atmosferă. Aici ne aşteaptă cei dragi, am buneii în viaţă, avem nani.”
LOREDANA COJUHARI basarabeancă stabilită în Germania: M-am bucurat mult să revin în ţară şi acum mergem la bunica acasă să stăm la masă şi să aşteptăm Anul Nou.”
NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Administraţia Aeroportului Internaţional Chişinău se aşteaptă la un număr mare de călători, până pe 15 ianuarie. Pentru a evita întârzirile, pasagerii sunt îndemnaţi să se prezinte în terminal cu cel puţin trei ore înaintea decolării. Iar pentru a evita aglomeraţia se recomandă să fie însoțiți de cel mult o persoană.”
Poliţia de frontieră transmite că şi la punctele terestre de trecere a graniţelor este aglomeraţie. Cele mai solicitate vămi sunt Leuşeni, Sculeni şi Palanca. Pentru a evita cozile, călătorii sunt îndemnaţi să opteze pentru punctele de trece Leova-Bumbăta, Lipcani-Rădăuţi Prut sau Tudora.