Actualitate

Deciziile Consiliului Suprem de Securitate ar putea deveni obligatorii

Deciziile Consiliului Suprem de Securitate ar putea deveni obligatorii

Consiliul Suprem de Securitate ar putea deveni autoritate executivă și de control dacă proiectul de lege elaborat de deputatul PAS, Lilian Carp, va trece de votul Parlamentului. Proiectul a fost supus astăzi consultărilor publice, după care va fi înregistrat în Parlament.

Potrivit Art. 15 al noului proiect de lege, Consiliul suprem de securitate va căpăta cităm - "competențe executive și de control asupra autorităților și instituțiilor publice responsabile și/sau implicate în asigurarea securității naționale, iar deciziile Consiliului vor deveni obligatorii.


SERGIU BOZIANU președinte, Asociația pentru Protecția Vieții Private: Se creează o autoritate publică, un organ deasupra turor, care va avea o forță supremă. În sensul dat trebuie să pornim cu premisele de reglementare constituțională ca această entitate să nu sugrume deciziile altor autorități publice constituționale. Trebuie de determinat foarte clar arealul de competentă a acestei instituții și cum va exercita puterea coercitivă în raport cu altele domenii, autorități ca să fie separată puterea în stat.


VADIM ENICOV consilier național DCAF: Probabil trebuie mai atent de examinat propunerea aceasta ca deciziile CSS să fie obligatorii, pentru că în primul rând CSS în RM nu este un organ reglementat de Constituție. În principiu, în majoritatea statelor EU astfel de organe ca CSS sunt consultative.


STANISLAV SECRIERU consilierul Președintelui R. Moldova în domeniul apărării și securității: Prin această lege nu se crează un supra-organ sau autoritate nouă, se creează pe baza care deja există. Nu cred că vorbim de încălcarea separării puterii de stat. Acest proiect încearcă să introducă o garanție legală, în baza prevederilor contituției, legislației, ca deciziile luate de CSS sunt executate.


OCTAVIAN CARTIER Centru pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării: Există lege cu privire la atribuții probabil că trebuie de legat cu niște stări: asediu, urgență, război. Acum în perioada de război, CSS se transformă în Consiliu suprem de apărare și deciziile sale sunt obligatorii.


Conform proiectului de lege, neexecutarea deciziilor CSS ar putea fi sancționate penal.


SERGIU BOZIANU, președinte, Asociația pentru Protecția Vieții Private: Nu-i corect să aplici sancțiunea penală indiferent e mica încălcarea, e mare, e repetitive trebuie să existe o pornire de la mic la mare a sancțiunilor, dar la noi e doar penală.


LILIAN CARP, președinte, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică: „Faceți vă rog propunerile în scris, să putem compila, după care săptămâna viitoare să putem continua. Tare ne dorim să o înregistrăm, săptămâna viitoare, legea”.


Consiliul Suprem de Securitate este prezidat de președintele Maia Sandu. CSS este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor și a altor autorități administrative centrale în domeniul asigurării securității și apărării naționale.


REDACTOR: NATALIA CHICU

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter