Actualitate

Fost înalt oficial român explică procedurile ce urmează după deschiderea negocierilor de aderare la UE

Fost înalt oficial român explică procedurile ce urmează după deschiderea negocierilor de aderare la UE

După ce UE va deschide oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova, echipa Chișinăului va trebui să aleagă capitolele cu care se începe procedura. Explicațiile aparțin lui Răzvan Cotovelea, profesor de științe politice la Școală Națională de științe Politice și Administrative, fost Coordonator Național al Asistenței nerambursabile a României. Declarația și au fost făcute în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.

„Aș putea să vă spun decât din perspectiva experienței noastre. Ei bine, n-aș putea să vă spun decât din perspectiva experienței noastre și a procesului așa cum îl citim, să zicem, în cadrul procedurilor de lucru de la nivelul Consiliului și Comisiei Europene. Practic, da, negociatorul șef, doamna ministru Gherasimov, va avea o discuție tehnică după decizia de marți și se va selecta un capitol sau mai multe capitole cu care se vor începe negocierile. Noi la București, să știți că am început cu cele mai simple capitole pentru că speram să înțelegem mult mai repede și bine procesul și pe urmă să ne pregătim bine pentru marile și grelele capitole de negociere. Deci, în termeni clasici de procedură, este numit deja un negociator șef din partea Comisiei Europene, acesta va fi omologul doamnei ministru Cristina Gherasimov, se va stabili un plan de lucru și se va lua o decizie pe un capitol sau două capitole. Nu cred, eu personal, nu am date, bineînțeles, de altă natură, nu am date că se vor începe cu un set amplu de capitole de negociere. După care, evident, se va stabili pe fiecare capitol în parte etapele de lucru”, a spus Răzvan Cotovelea.

Fostul înalt oficial de la București spune că unele capitole se pot negocia timp de câteva luni, iar altele pot dura și un an.

„Aceste etape de lucru, pentru telespectatorii noștri, să știți că sunt relativ simple. Se dă un pachet de elemente și întrebări pe care statul candidat, este nevoit să răspundă, răspunsul se va întocmi într-un document de poziție care va fi baza discuțiilor. Acest document de poziție și baza discuțiilor vor avea un calendar aparte. Nu este un termen fix. Sigur, se poate asuma un termen fix de șase luni, un an de zile pentru un capitol, dar în funcție de progresele care se vor înregistra, s-ar putea să avem închideri de capitole de negociere, și după 4-5 luni de zile. Nu este niciun fel de problemă. Vreau să vă spun că marile capitole, grelele capitole de negociere pe care le-a avut România au durat peste un an. Capitolul 24, unde la nivel tehnic am fost direct coordonator și răspunzător din perspectiva scenariului tehnic, pentru că eu am fost la vremea aceea funcționar public, director general, coordonator național pe asistență, a durat un an și jumătate. De ce? Pentru că a fost chemat guvernul de la București să întreprindă număroase reforme legale, juridice, instituționale, care a luat foarte mult timp. Bruxelles-ul nu a fost de acord, a cerut suplimentări, a cerut clarificări și din cauza unor ecuații politice interne de la București, nu s-a putut realiza totul în câteva luni. A durat un an și jumătate. A fost cel mai greu și cel mai longeviv capitol, dacă permiteți să spun așa, în toate capitolele. Dar mai sunt capitole grele. Mediu, concurență, protecția internă, ce înseamnă justiție și afaceri interne, sunt, sunt. Dar important este că am început. Important este că acum Republica Moldova a intrat pe un parcurs care va fi dătător de speranță și încredere”, a adăugat fostul oficial.

Amintim că decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnat la 21 iunie de preşedintele Maia Sandu. Totodată, Cristina Gherasimov, vicepremierul pentru Integrare Europeană, a fost desemnată negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

author-img_1