Justiție

TVR Bref // PAS și șefii instituțiilor de drept se leapădă de Olesea Stamate

post-img
Ilustrație de Serghei Rusu

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc luni, pe 8 aprilie.

Dragalin: „La Președinție, mi s-a spus că mandatul meu la PA prezintă pericol pentru stat”

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține, într-o scrisoare publicată recent pe o rețea de socializare, că a fost invitată la Președinție pe 11 ianuarie 2025, unde președinta Maia Sandu i-ar fi cerut demisia, invocând faptul că mandatul său prezintă un risc pentru securitatea statului. Veronica Dragalin a confirmat autenticitatea scrisorii pentru TVR Moldova. Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție afirmă că „motivul real” pentru care a fost demisă ar fi opoziția sa față de modul în care se desfășoară vettingul în justiție și anchetarea unor membri ai comisiilor de evaluare. Dragalin denunță în aceeași scrisoare „presiuni politice sistematice asupra Procuraturii Anticorupție și asupra ei personal”.

Reacția Președinției la scrisoarea lui Dragalin: „Face acuzații false”

Președinția Republicii Moldova respinge acuzațiile aduse de Veronica Dragalin într-o scrisoare publicată recent, în care fosta șefă a Procuraturii Anticorupție susține că Maia Sandu i-ar fi cerut demisia, invocând că activitatea sa reprezintă „un risc pentru securitatea statului”. „Președinta Republicii Moldova este garantul suveranității și securității statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală – o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale”, se arată într-o reacție a Președinției. „Este regretabil faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu Președinta țării”, menționează Președinția.

Procurorul general, Ion Munteanu, spune că s-a opus amendamentelor Olesei Stamate

Procurorul general Ion Munteanu a sesizat Curtea Constituțională în cazul celor două amendamente controversate ale Legii cu privire la amnistie elaborate de deputata Olesea Stamate și adoptate de guvernarea PAS. Aceste amendamente au favorizat mai mulți condamnați la detenție pe viață să iasă din închisoare. „Sesizarea vizează, în special, eliminarea condiției privind lipsa riscului de recidivă pentru condamnații la detenție pe viață, în vederea comutării pedepsei la 30 de ani de închisoare”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale. Potrivit sursei citate, procurorul general a semnalat că această modificare poate pune în pericol siguranța publică și contravine principiilor constituționale ale statului de drept, protecției vieții și integrității persoanelor.

„A fost o provocare”. CSM vorbește despre dificultățile judecătorilor în aplicarea Legii Amnistiei

Consiliul Superior al Magistraturii susține că Legea cu privire la amnistie a fost „o provocare” pentru sistemul judiciar și că Parlamentul este responsabil pentru reglementarea clară a condițiilor de executare a pedepsei comutate pentru protejarea drepturilor victimelor și asigurării unei justiții echitabile. În urma aplicării acestei legi, mai mulți condamnați la închisoare pe viață au reușit să iasă din închisoare. PAS a învinuit-o pe deputata Olesea Stamate, autoarea amendamentelor controversate la legea respectivă, de abuz de încredere față de colegii săi de fracțiune. „După adoptarea Legii privind amnistia, mai multe instituții ale statului au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la neaplicarea de judecători a prevederilor acestei legi.

Concurs pentru modernizarea drumurilor locale: Primăriile pot depune dosarele până pe 12 mai

Marți, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a anunțat în cadrul unei conferințe de presă deschiderea Concursului de Proiecte pentru Programul Guvernului de modernizare a drumurilor locale „Europa este aproape”. Programul, cu un buget de aproximativ 500 milioane de lei, are ca scop construirea și modernizarea a circa 130 km de drumuri și trotuare în 100 de localități până la sfârșitul acestui an. „Europa este aproape” va oferi primăriilor posibilitatea de a aplica pentru proiecte de construcție a drumurilor locale, prin amenajarea unui strat de fundație și aplicarea a două straturi de beton asfaltic sau prin înlocuirea stratului de uzură al drumului cu frezarea acestuia și aplicarea unui nou strat de beton asfaltic.

„O denigrare generalizată”: Consiliul Superior al Magistraturii îi răspunde lui Mihai Popșoi

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis o declarație ca răspuns la afirmațiile recente ale ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, făcute într-un interviu acordat Atlantic Council TV în care oficialul moldovean a afirmat că „în ultimii trei ani”, autoritățile Republicii Moldova au eliminat din sistem „cei mai corupți judecători”, dar „au rămas doar cei moderat corupți”. CSM subliniază că etichetările generalizate, precum cele făcute de oficialii de rang înalt, care afirmă că „în sistem sunt magistrați moderat corupți”, dăunează grav imaginii tuturor judecătorilor din sistemul judiciar. Consiliul afirmă că astfel de declarații, făcute fără o fundamentare factuală, reprezintă o denigrare generalizată a întregului corp judecătoresc și subminează încrederea societății în actul de justiție.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor